Уторак, 19. Јун 2018.

Отворени 46. „Крајински обичаји“

У Штубику су синоћ ревијалним наступима ученика oсновне школе из Штубика и културно-уметничких друштава из Кобишнице, Јабуковца и Штубика, отворени 46. „Крајински обичаји“. Манифестацију je отворила Мерлина Селенић, заменица председника Oпштине Неготин.

   

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва у Штубику организује се у знак сећања на велику битку на Штубику и Малајници .

 „Чувена битка на Штубику и Малајници 1807. године представља симбол херојства наших људи који су својом одлучношћу и одважношћу стали у одбрану слободарског духа српског народа и извојевали велику победу и њима у част и овог јуна доласком у Штубик, на Крајинске обичаје, који се одржавају по 46. пут, показујемо да никада нећемо дозволити да избледи сећање на јунаштво наших предака. Наша обавеза је да на првом месту поштујемо, и деци преносимо, с колена на колено, нашу историју, важне догађаје, победе, херојства, и да их научимо да брижљиво чувају традицију и наше народно стваралаштво. Јунаштво наших предака мора да буде трајна  и ванвременска категорија. Драго ми је што ове године могу да поздравим чуваре наше културне баштине из општина Бор, Бољевац, Мајданпек, Зајечар и Неготин, учеснике 46. Крајинских обичаја а посебно наше госте из Бугарске. – истакла је Мерлина Селенић, заменица председника Oпштине Неготин, отварајући 46. Крајинске обичаје.  

  

Првe вечери овог дводневног фестивала, своје програме приказали су ученици ОШ „Хајдук Вељко“, као и културно уметничка друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Флоричика“ из Јабуковца и „Прераст“ из Штубика.

Програм Крајинских обичаја наставља се данас у Штубику. Од 11 сати обавиће се полагање цвећа на споменик палим ратницима, док ће од 11 сати и 30 минута, наступити  дечије изворне фолклорне групе. Посетиоци ће потом бити у прилици да прате и пастирска надметања, а од 18 сати, на великој сцени у Штубику, у оквиру централног програма Крајинских обичаја наступиће и старије изворне фолклорне групе.

  

Манифестацију „Крајински обичаји“, под покровитељством локалне самоуправе организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина уз суорганизацију Месне заједнице Штубик, КУД „Прераст“ и Основне школе „Хајдук Вељко“ из Штубика.    

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.