Уторак, 04. Март 2014.

Отворена обновљена амбуланта у Сиколу

 

Мештани Сикола убудуће ће за лекарске прегледе и друге медицинске услуге имати новоуређене, потпуно адаптиране просторије. У реконструкцију старе неусловне амбуланте у Сиколу, која ће значити и квалитетнију здравствену заштиту за око 600 становника овог брдског села удаљеног преко 20 км од Дома здравља, Општина Неготин уложила је 997.000 динара.

У просторијама старе амбуланте замењени су подови, постављена нова водоводна инсталација, изграђен је санитарни чвор, репарирана столарија и зидови. Амбуланта сада има конфорну чекаоницу, пријемну и лекарску ординацију.

„У амбулатни у Сиколу створени су одлични услови за рад медицинског особља, што ће сасвим сигурно, уз добру организацију здравствене службе, омогућити квалитетнију здравствену заштиту мештана Сикола. У овој амбуланти лекар ће ординирати једном недељно, а медицинси техничар свакодневно. Надам се да ћемо овако успешну сарадњу са Општином Неготин која је имала пуно разумевање за решавање овог проблема, имати и убудуће“ – истакла је др Александра Пауновић, в.д. директора Дома здравља.

 

Амбуланта у Сиколу, једна је од укупно 34 сеоске амбуланте неготинског Дома здравља, који је од почетка ове године у надлежности Општине Неготин.

„Издвајањем средстава за радове у Сиколу, реконструкцију амбуланте, изградњу моста и асфалтирање деонице општинског пута, и овога пута доказали смо да приоритет у инвестицијама из буџета Општине Неготин имају потребе мештана, а не политичка припадност њихових представника у општинском парламенту. Иначе, за инвестиционо одржавање објеката неготинског Дома здравља буџетом за ову годину предвидели смо 10 милиона динара. Планирамо такође и санацију крова зграде Дома здравља у Неготину на коју се чека већ 10 година.“ – истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 

За инвестиције у Сиколу из општинског буџета издвојено је 8,5 милиона динара. За адаптацију амбуланте 997.000 динара, изградња моста коштала је 2,5 милиона динара, а деоница пута, дужине 600 метара, пресвучена асфалтом, око пет милиона динара.

„Општинско руководство је имало разумевања за потребе мештана Сикола и на томе смо им захвални. Наше село је једно од најудаљенијих од града, тако да је амбуланта преко потребна пре свега најстаријим мештанима, али и свим осталим. Такође, асфалтирање деонице пута и нови мост решили су нам старе проблеме у путној инфраструктури.“ – поручио је Војислав Којић, одборник из Сикола.