Уторак, 10. Мај 2016.

Отворена изложба “Ведрине и сете Бранка Ћопића”

У Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“, на одељењу за одрасле, у оквиру Мајских свечаности, отворена је изложба под називом „Ведрине и сете Бранка Ћопића“. Аутор изложбе је Олга Красић Марјановић, библиотекар саветник Библиотеке града Београда.

  

Изложба је приређена крајем прошле године, поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића, једног од највећих, правих народних писаца бивше Југославије. Приказује читав низ до сада необјављених докумената, фотографија и архивске грађе, коју је сам писац завештао Српској академији наука и уметности у Београду.

  

Пратећи најважније тренутке у животу и стваралаштву, представља се његово детињство у Хашанима, одрастање и школовање у Бихаћу и Бања Луци, студије у Београду и почетак књижевне каријере, боравак у партизанима, послератни период, рад у уредништву часописа „Пионири“, сарадња са сатиричним часописом „Јеж“, објављивање „Јеретичке приче“, која је значила и почетак сукоба са Градским комитетом Савеза комуниста, путовање у Русију, избор за редовног члана САНУ, обележавање јубиларне 1975. године, у којој је обележио 60 година живота и 40 година стваралаштва, као и потресни дневнички записи који сведоче о Ћопићевом трагичном крају.

Изложбу можете погледати на одељењу за одрасле Народне библиотеке “Доситеј Новаковић”.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.