Среда, 17. Новембар 2010.

Отворена изложба у Тодорчетовом конаку

2984_1.jpg

Поводом 90 година од рођења и 40 година од смрти Паула Целана (1920-1970), једног од најзначајнијих песника 20. века, који је оставио дубок утицај на млађе песнике широм света, синоћ је у Тодорчетовом конаку у Неготину, у организацији Музеја Крајине отворена изложба ликовних радова под називом „Фуга смрти“, инспирисана песмама овог песника.

Након поздравних речи директора Музеја Крајине Гордана Јањића, о самој изложби више је говорио идејни творац пројекта Звонимир Костић Палански из Ниша. Он је истакао да ни простор, али ни повод, не допуштају било какву литерарну анализу те, по многима, најпознатије Целанове песме, управо зато што је препуштена својеврсним тумачима, какви су ликовни уметници.

Њихова дела, исказана у најразличитијим техникама, на свој начин откривају импресије својих аутора и уједно представљају омаж том великом и трагичном песнику.

2984_2.jpg

Реч је о ауторима из Израела, Немачке, Аустрије, Шведске, Целанове родне Румуније, Енглеске, Канаде, Јапана, Турске, Бугарске, Македоније и Србије.

Изложбу је званично отворио амбасадор Републике Румуније у Србији, Јон Маковеи, који је потсетио на лик и дело Паула Целана. Говорећи о песнику, амбасадор Маковеи је рекао да је он, иако је трагично преминуо сигурно један од најбољих румунских песника. Рођен је у Украјини у месту где више нема румуна, а био је и члан круга интелектуалаца у Француској.   

2984_3.jpg

Паул Целан је за живота, а и после смрти оставио дубок утицај на младе песнике свуда где је читан у оригиналу, на немачком или превођен на стране језике. Његова дела превођена су на све значајније светске језике, а сам је преводио на осам светских језика.