Петак, 10. Јул 2015.

Отворена изложба "Тесла у Београду 1892. године"

У оквиру манифестације "Тесла дани", у организацији Историјског архива и под покровитељством општине Неготин, у холу зграде општине Неготин отворена је изложба под називом "Тесла у Београду 1892. године" из поставке Музеја Николе Тесле из Београда.

   

Аутор изложбе је Братислав Стојиљковић, а изложбу су отворили Татјана Панић, члан Општинског већа општине Неготин задужена за културу и туризам, Владимир Јеленковић, помоћник директора Музеја Николе Тесле и Ненад Војиновић, в.д. директора Историјског архива Неготин.

   

„Изузетно је задовољство да на иницијативу општине Неготин и Историјског архива отварамо ову изложбу у Неготину и то управо на данашњи дан када је пре 159 година рођен наш генијални научник и проналазач Никола Тесла. Ово је изложба која је само једна од великог броја изложби које су гостовале у преко 150 изложбених поставки у више од 20 земаља широм света,на четири континента од Аустралије до Канаде, САД-а, Кине и великог броја европских земаља,  где је Музеј Николе Тесле желео да покаже колико је Тесла уствари значајан за промену технолошког доба читавог човечанства. Човек који је утро пут и поставио основу друге индустријске револуције својим проналасцима, какав је био индукциони мотор или начин производње, преноса и развођења електричне енергије. Управо смо у срцу региона где се налазе наше највеће хидро електране Ђердап 1 и Ђердап 2 и где је уствари Тесла са својим великим пријатељем и родоначелником електрификације у Србији, Ђорђем Станојевићем, у суштини утро пут и захваљујућима њима Србија је почетком 20. века била прва европска земља, која је само четири године после изградње хидроцентрале на Нијагари почела да ради на увођењу неизменичних струја које ће у том и у данашњем веку обезбедити електричну енергију и на најудаљенијим местима света. Велико ми је задовољство да баш 10. јула отварамо једну од неколико изложби које се отварају широм Србије којима ћемо показати величину Тесле и стећи увид зашто је Тесла постао права икона која се слави широм планете и који је обележио не само 20. већ и 21. век, век бежичних технологија и телекомуникације“ – истакао је Владимир Јеленковић између осталог у свом обраћању приликом отварања изложбе.    

Татјана Панић, која је у Општинском већу општине Неготин задужена за културу и туризам, захвалила се у име локалне самоуправе Музеју Николе Тесле и Владимиру Јеленковићу, што су омогућили Неготинцима да виде овакву изложбу. 

  

„Општина Неготин и ове године учествује у манифестацији  Тесла дани, коју организује кластер Путеви културе. Наша општина је пријатељ овог пројекта који је почео прошле године, а идуће године ће се завршити на један леп начин, с обзиром да ћемо обележити 160 година од рођења НиколеТесле током целог јула. С обзиром да се налазимо на путевима Николе Тесле, током ове недеље организовали смо неколико обиласка ХЕ Ђердап 2, за посетиоце је отворена спомен соба Ђорђа Станојевића у згради Електродистрибуције и за крај отварамо ову изложбу која је нека врста привилегије за Неготин, с обзиром да у оквиру изложбе, која говори о једином Теслином доласку у Београд, можемо да видимо и два знаменита Неготинца, Ђорђа Станојевића, човека који је био Теслин пријатељ и који је осветлио Србију и Јована Мишковића, академика и генерала“ – рекла је Татјана Панић.

Изложба „Тесла у Београду 1892. Године“ посвећена је кратком и једином боравку Николе Тесле у престоници Србије 1892. године. Реконструисани су сви детаљи ове Теслине посете, која ће значајно утицати на одлуку Србије да почетком XX века започне изградњу хидроелектрана заснованих на Теслиним полифазним наизменичним струјама и постане једна од првих европских земаља која ће кренути у модернизацију свог електроенергетског система.

   

Почетком 1892. године Никола Тесла, славни научник и проналазач, поново долази у Европу да резултате својих истраживања представи научницима Велике Британије и Француске. Успех који је постигао предавањима у Лондону и Паризу пренела је сва ондашња штампа. 

Након посете Лици, Загребу и Будимпешти, на позив делегације београдске општине и Инжењерског удружења, на челу са Ђорђем Станојевићем, Тесла долази у Београд, престоницу Краљевине Србије, 1. јуна (20. маја по старом календару) 1892. године. Долазак је изазвао интересовање стручне јавности и великог броја Београђана који су желели да виде и упознају славног научника, Србина пореклом, који је у далеком свету стекао светско име. 

Никола Тесла је примљен уз највише почасти код његовог величанства Александра I и краљевских намесника и министара. Указом краљевских намесника, на предлог Андре Николића, министра просвете и црквених послова, Тесла је одликован орденом св. Саве II степена. Орден је једно од првих одликовања које је Тесла добио за свој научни рад.

   

Тесла је посетио Народни музеј и Велику школу, где је одржао предавање о својим најновијим истраживањима и проналасцима о којима је четири месеца раније говорио у Лондону и Паризу. Упознао се с најновијим проналаском Љубомира Клерића, професора Велике школе (писаћом машином полипантографом). Током посете разгледао је знаменитости Београда и обишао Калемегдан. На Смутековцу, крај Вајфертове пиваре, Тесли у част приређен је велики банкет.

Јован Јовановић Змај је, поред других говорника, поздравио Теслу песмом добродошлице, читајући први пут у животу сопствене стихове. 

Посета Београду била је срдачна и пријатељска, јер су Београђани могли да поздраве славног научника који је својим радом стекао светску славу.

По повратку у Америку наставља са успехом свој научни и проналазачки рад. До поновне посете Београду није дошло, упркос надама и најавама. 

Изложба "Тесла у Београду 1892. године” моћи ће да се погледа до краја јула.