Петак, 10. Април 2015.

Отворена изложба „Старо и нестало воће Србије“

У галерији Музеја Хајдук Вељка, у сарадњи са Природњачким музејом из Београда отворена је изложба „Старо и нестало воће Србије“.

 

Изложбу су, у присуству бројних гостију, отворили вршилац дужности Музеја Крајине Ивица Трајковић и спец. Александра Савић, ауторка изложбе. Изложба је заокружено наступом вокалних састава „Марињике“ и „Ајдуци“ под управом професорке Данијеле Марковић.

 

На изложби „Старо и нестало воће Србије“ представљене су 64 сорте аутохтоног и одомаћеног воћа. Србија је изузетно богата великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које данас нестају без повратка готово незабележене.

У сеоским окућницама и воћњацима, али и на пијацама данас је тешко видети сорте воћа које су наши преци вековима користили за исхрану. Међутим, иако ретке, старе сорте јабука, крушака, шљива, трешања и др. још увек се могу пронаћи на нашем подручју као појединачна стабла или у мањим засадима. 


 

Аутохтоне сорте воћа су непознатог порекла. Претпоставља се да су донете у некој од бројних миграција становништва током историје.  Многе сорте су се адаптирале на наше услове и стекле нове особине у односу на своје исходне сорте, а неке су остале и непромењене. Сматра се да су многе сорте воћа и настале на нашим просторима (нпр. шљива Црвена ранка, шљива Драгачевка, итд).

Циљ изложбе је да се представи богатство и разноврсност великог броја сорти аутохтоног воћа наших простора, које је потребно истражити, забележити, али и сачувати, као и промоција руралне баштине и афирмација традиционалних вредности које су од значаја за нашу средину и њено памћење.

Изложба ће бити отворена до 8. маја 2015. године.