Четвртак, 23. Новембар 2017.

Отворена изложба „Српско војно гробље Дели Ибрахим“

У галерији Мокрањчеве куће отворена је изложба фотографија „Српско војно гробље Дели Ибрахим“ аутора Стевана Лабудовића.  Изложбу су отворили Владимир Величквоић, председник Привременог органа општине неготин и амбасадор Алжира у Србији, Абелхамид Шебшуб.   

Страшна епопеја Првог светског рата која је кулминирала повлачањем српских оружаних снага и дела цивила преко северне и средње Албаније ка грчким јонским острвима Крфу и Виду, није била окончана на грчкој територији. Велики број рањеника и изнемоглих хитно је пребачен у савезничке, махом француске болнице, широм јужне Европе, али и на француске територије у северној Африци. И док је боравак српских војника на тлу данашњег Туниса добро познат и након сто година од тих трагичних догађаја, дотле је присуство Срба у данашњем Алжиру и даље обавијено велом историјског заборава. 


Изложбу “Српско војно гробље Дели Ибрахим”, аутора Стевана Лабудовића, чине фотографије гробља на коме су сахрањени српски војници који су преминули у Алжиру током лечења. Гробље се данас налази на подручју престоничке градске општине Дели Ибрахим где је 1982. године премештено са своје првобитне локације у месту Таменфуст, раније Кап Матифу. 


Отварајући изложбу, Владимир Величковић изразио је између осталог захвалност алжирском народу који брину о овом спомен обележју на српске војнике.


“Наредне године навршава се сто година од завршетка Првог светског рата, у коме је страдало преко милион Срба и још толико рањено, бранећи своју отаџбину од надмоћнијег непријатеља. Наша обавеза је да чувамо сећање на све жртве ратова и да не дозволимо да избледе с временом. Ова изложба нас подсећа на 324 српска и једног руског војника, који нису успели да се излече у француским болницама у Алжиру, па су након смрти сахрањени на тлу ове братске земље. Користим ову прилику да захвалим грађанима Алжира, што су свих ових година бринули о гробовима српских војника и спомен обележју које чува успомену на њих и чини нераскидиву везу између алжирског и српског народа.” 

Његова екселенција амбасадор Алжира говорио је о дубокој историјској повезаности српског и алжирског народа.


„Циљ ове изложбе  је да се покаже младима да је било мушкараца и жена, који су се борили за слободу и једног и другог народа и који почивају и у једној и другој земљи и тако проливена крв, алжирских и српских војника се на неки начин помешала и одатле можда почињу и те јако блиске везе између наша два народа. Као што знате, српски народ је такође дао велики допринос алжирском народу током његове борбе за национално ослобођење. У тој борби је активни учесник био и фотограф Стеван Лабудовић, чије фотографије данас имамо прилику да гледамо, а који се борио са алжирском војском. Треба одати дубоко признање том човеку, било да је реч о српском гробљу у Алжиру или о фотографијама које је он снимао током рата у Алжиру, које су сведочанство о том дубоком пријатељству.“  


Изложба коју су иницирали Друштво пријатеља Алжира и Музеј Крајине биће отворена за посетиоце неколико недеља. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.