Понедељак, 18. Јун 2018.

Отворена изложба Српско-Шведски дипломатски односи

Данас је у галерији Мокрањчеве куће, у организацији Историјског архива Неготин отворена изложба о Српско-шведским дипломатским односима, аутора Душка Топаловића. Изложбу отворио Јан Лундин, амбасадор Краљевина Шведске у Републици Србији.

 

Непосредно пре отварања изложбе Владимир Величковић, председник општине Неготин и Марлина Селенић, заменица председника приредили су пријем за амбасадора Лундина, Славицу Марковић Сандић, координатора за културу амбасаде Краљевине Шведске у Србији и аутора изложбе Душка Топаловића.

 

На пријему се разговарало о дугогодишњој доброј сарадњи две земље, а председник општине Неготин представио је потенцијале овог краја.

Изложба кроз слике и копије докумената приказује период између 1917. и 2017. године односно један  век од успостављања директних дипломатских веза ове две земље.

Уваженог госта и његове сараднике, као и све присутне на отварању ове изложбе, поздравио је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

 

Припала нам је и велика част да се, у Неготину, захваљујући нашој суграђанки Драги Симић о којој се тако мало зна, отвори изложба о једном веку дипломатских односа између наше две земље. Улога Сикољанке и Неготинке Драге Симић Хултквист, хуманисте и борца за женска права, прве Српкиње која се доселила у Шведску, је изузетна, имајући у видуњен доприносбољем упознавању и већем разумевању српског и шведског народа, који у својој дотадашњој историји нису имали много међусобних додира. Ова изложба која говори и почетку и развоју дипломатских односа Шведске и Србије, представља и велики корак у упознавању живота и рада наше суграђанке Драге Симић, што је требало много раније учинити.”

Изложбу је отворио је амбасадор Лундин, који је том приликом говорио о дугогодишњем пријатељству Србије и Шведске.

 

Данас у Шведској живи око 130 000 Срба и они су дали велики допринос развоју наше земље у последњих 50 година. Имамо врло добра искуства са српским становништвом у Шведској и надамо се да ћете нам се  придружити, као чланови Европске уније. То је процес који ће потрајати неколико година и ми желимо да подржимо Србију на том путу и зато улажемо у разним областима, као што су животна средина и чишћење воде, полицијска реформа, правосуђе, истраживачко новинарство итд.” истакао је између осталог амбасадор Лундин.

О самој изложби говорили су аутор Душко Топаловић, наш историчар из Шведске, и директор Историјског архива у Неготину Ненад Војиновић, архивски саветник.

 

“Краљевина Срба Хрвата и Словенаца, након формирања 1918. године, имала је низ дипломатских активности и сада обележавамо углавном јубилеј тих односа. Ми имамо лепу сарадњу са Архивом Југославије, пошто сва та грађа, докумената, фотографија, углавном је у депоима овог архива и онда кроз ту сарадњу, коју смо успоставили преко господина Миладина Милошевића, некадашњег директора Архива Југославије и Душка Топаловића, нашег колеге историчара који ради у Педагошком заводу Шведске, а који  је уједно и архивиста, пошто је завршио студије архивистике у Стокхолму, успоставили смо једну лепу сарадњу која надамо се да ће да се да се настави у ширем обиму до краја године у зависности од средстава.” – нагласио је Војиновић.

Отварање изложбе својим наступом употпунила је и етно група “Маринике”, као и вокално инструментални састав “Ајдуци” под управом Данијеле Марковић.

 

Амбасадор Краљевине Шведске са својим сарадницима и домаћинима обишао је и родну кућу композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Изложба ће у галерији Мокрањчеве куће бити отворена до 12. јула. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.