Петак, 30. Аугуст 2013.

Отворена изложба политичких плаката из периода између два рата

У галерији Тодорчетовог конака отворена је изложба „Политички  плакати и изборни  материјал између  два светска рата“. Поред великог броја плаката и других политичких памфлета из Неготина, посетиоци имају прилику да виде и изборни материал из суседних општина и са државног нивоа. Приређивач изложбе је Историјски архив Неготина.

Имамо прилику да видимо како се у периоду између два рата водила политичка пропагана јер је оглашавање путем плаката и другог штампаног изборног материјала, у том периоду, био једини начин да се изложе политички ставови и изрази однос према политичким конкурентима. Као што можете приметити текстови на плакатима углавном нису били афирмативни, већ су упућивали на то ко је непријатељ  и због чега за њега не би требало гласати. Чест је случај вођења такозване „прљаве“ кампање где се на изборном материјалу и не види ко је стоји из објављених порука. Ретке су биле странке  које су преко плаката представљале свој предизборни програм – објаснио је отварајући изложбу Љубиша Ђорђевић, директор Историјског архива.

Занимљиво је да су политички плакат у озбиљнијој форми у Србију донели  Немци  током окупације у Другом светском рату.

Изложба „Политички  плакати и изборни  материјал између два светска рата“ у Тодорчетовом конаку биће отворена за посетиоце недељу дана.