Среда, 28. Новембар 2018.

Отворена изложба „Наша историја, наша сећања“

Жан-Батист Кизен, директор Француског института у Београду и саветник амбасаде Републике Француске у Србији за културну и националну сарадњу, отворио је синоћ у галерији неготинског Дома културе фото-документарну изложбу „Наша историја, наша сећања“. Изложба представља фотодокументарна сведочанста о историјским данима ослобађања Србије у Великом рату и доноси сећања грађана Србије који су се одазвали позиву Француског института у Београду и пристали да поделе приче и успомене чуване у њиховим породицама кроз генерације. У свом обраћању Жан–Батист Кизен, истакао је да се улаже посебан труд како би се вратила колективна сећања у Француској, на велики допринос који је српска војска дала на Источном фронтом и ширењу пријатељства између два народа које је у једном периоду било заборављено. 

На отварању изложбе говорила је и Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, која је указавши на значај чувања сећања на историјске дане, у јесен 1918.године,када је након четири тешке ратне године извојевана слобода, поручила да дугујемо велику захвалност нашим славним прецима и француском народу чији су војници помогли у ослобађању наше земље. Присутне је потом, на догађаје који су обележили дане ослобађања Неготина, подсетио Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин. О изложби је говорио коаутор, историчар, научни саветник при Институту за савремену историју у Београду, др Станислав Сретеновић, који је истакао да многе српске породице негују успомену на оне који су се борили за слободу и да њихова сећања сведоче о посебној солидарности француских и српских цивила и војника у то ратно доба.

 

Сведочанства су прикупљана од марта до јуна ове године, а текстови о ослобађању и фоторафије неколико градова Србије међу којима је и Неготин, прикупљени су захваљујући сарадњи локалних самоуправа. Изложбу је реализовао Француски институт у Србији, уз подршку Mission du centenaire (Париз) и Schneider Electric Србија, у сарадњи са градским управама, архивима, музејима и библиотекама градова Београд, Кладово, Књажевац, Лесковац, Неготин, Ниш, Пирот, Прокупље, Врање, Зајечар. Реализацију изложбе у Неготину поред организатора Историјског архива Неготин помогао је Дом културе „Стеван Мокрањац“. 

Изложбу „Наша историја, наша сећања“ која првих дана децембра из Неготина путује за Београд погледаће у оквиру програма посете француског председника Србији након седамнаест годинa, председници Александар Вучић и Емануел Макрон.