Субота, 23. Септембар 2017.

Отворена изложба Момчила Моме Антоновића

У оквиру 52. фестивала „Мокрањчеви дани“ , у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, отворена је изложба слика Момчила Моме Антоновића, Мала ретроспектива “Београд на метеорима” и “Куће непознатих власника”.

 

Изложбу Мала ретроспектива чини тридесет радова из два најзначајнија циклуса овог врсног уметника, који својој богатој излагачкој делатности имао преко сто самосталних изложби, а учествовао је и на многобројним колективним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више десетина награда и признања. Његова дела налазе се широм света у галеријама и код приватних колекционара.  

 

О самој изложби говорио је мр Милан Радосављевић, уредник ликовног програма Дома културе, а након тога о Момчилу Моми Антоновићу, говорила је његова бивша студенткиња и проферсорка ликовне културе Драгана Гавриљук Катић.

   

Момчило Мома Антоновић, рођен је у Крушевцу 1938. године. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи професора Недељка Гвозденовића, код кога је завршио и постдипломске студије. Од 1964. године је члан  Удружења ликовних уметника Србије. За асистента на Академији ликовних уметности у Београду изабран је 1973. године. Предавао је у свим звањима предмете Сликање и Цртање. Био је шеф сликарског одсека и продекан за наставу, а 1988. године изабран је за редовног професора. Декан факултета ликовних уметности био је у три мандата. Усавршавао се на студијским путовањима у Француској, Италији, Грчкој, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Енглеској, Шкотској, Холандији, Белгији, Шпанији, Мађарској итд. Европски центар за мир и развој Универзитета Уједињених нација поставио га је за директора међународног истраживачког програма Уметност  и млади таленти света и за декана Међународног постдипломског студија Ликовна уметност данас и сутра у Сремским Карловцима. Као гостујући професор предавао је на факултетима у Будимпешти и Единбургу. 

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.