Среда, 16. Март 2016.

Отворена изложба минијатурних књига

На одељењу за одрасле Народне библиотеке “Доситеј Новаковић“ у Неготину, отворена је изложба “Минијатура на зрну грашка", аутора др Дејана Вукићевића.

  

Изложба представља минијатурна издања-књига из фонда Народне библиотеке Србије, која је део Фонда старе, ретке и минијатурне књиге. У овој минијатурној збирци најзаступљеније су књиге на српском, па затим на руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику. Из фонда посебно се издвајају две ултра-микро-мини немачке књиге димензија 6x6 мм и "Ратни манифест краља Фрање Јосипа И" из 1914. године.

  

Књиге из овог фонда толико су мале да се не могу читати голим оком. Традиција минијатурних издања књига стара је колико и штампане књиге уопште.

  

Отварању изложбе присуствовали су директорка и библиотекари Регионалне библиотеке "Михалаки Георгиев"из Видина, а изложба ће бити отворена до 22. априла 2016. године.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.