Уторак, 22. Октобар 2013.

Отворена изложба „Јапанска графика 18. и 19. века“

У галерији Тодорчетовог конака отворена је изложба „Слике ефемерног света-Јапанска графика 18. и 19. века“. Овом изложбом у нашем граду почела је манифестација „Дани Јапана у Неготину“.

Поздрављајући госте на отварању изложбе, Гордан Јањић, директор Музеја Крајине истакао је да се на овај начин Неготин придружује бројним градовима у Србији који, у сарадњи са амбасадом Јапана у Београду, на симболичан начин исказују везе које спајају наше две земље и народе.


Његова екселенција господин Масафуми Куроки, амбасадор Јапана упутио је поздравни телеграм посетиоцима изложбе и и поручио да се искрено нада да део јапанске уметности приказан на овој изложби, и у оквиру пратећих програма, грађане Неготина приближити јапанској култури и на тај начин допринети унапређењу пријатељских односа између Јапана и Србије.

Уметност укије-о графике настала је у граду Едо (данашњи Токио), некадашњој шогунској престоници. Произашла је из нове грађанске и народне културе, као производ својеврсне урбанизације јапанског друштва тога доба и бави се широким избором тема од женске лепоте, позоришта, куртизана, глумаца, пејзажа, биљног света и фантастичних бића и мотива.

"Ова уметност прошла је кроз неколико периода отварајући се полако према западу, али увек задржавајући свој препознатљив идентитет"
– истакла је Весна Стаменковић, историчар уметности.


Изложбу је отворила Александра Миловановић, помоћница председника Општине.


"Србија и Јапан су географски удаљени, међутим то није препрека за искрено пријатељство и блискост који повезују наше народе и које смо небројано пута до сада потврдили. Уметност као универзални језик и спона међу различитим и удаљеним културама, само је још једна прилика да продубимо наше традиционално пријатељске односе и блискост између наших народа. Изузетно ми је драго што наши суграђани имају прилику да виде изложбу јапанске графике 18. и 19. века, која има препознатљиви идентитет далеког истока и која ће сигурно допринети разумевању наших различитих животних филозофија" – поручила је Александра Миловановић и искористила ову прилику да захвалила Влади Јапана на донацији урученој вртићу “Пчелица”.

Посебну занимљивост на отварану изложбе за посетиоце престављале су девојке у традиционалним јапанским ношњама, али и чланови карате клуба “Неготин” који су приказали своје умеће ове традиционалне јапанске вештине.


Изложба је отворена до 6. новембра, а у оквиру манифестације “Дани Јапана у Неготину” у биоскопу Крајина приређена је ревија филмова јапанског редитеља Акира Куросаве, док је у вртићу “Пчелица” организована радионица оригамија, традиционалне јапанске вештине.


Србија и Јапан су географски удаљени, међутим то није препрека за искрено пријатељство и блискост који повезују наше народе и које смо небројано пута до сада потврдили. Уметност као универзалан језик и спона међу различитим и удаљеним културама, само је још једна прилика да продубимо наше традиционално пријатељске односе и блискост између наших народа.