Четвртак, 09. Јун 2016.

Отворена изложба фотографија и докумената „Тимочка епархија кроз време“

У част славе града Неготина, Спасовдана - Вазнесења Господњег и са благословом његовог преосвештенства Епископа тимочког господина Илариона у холу зграде општине Неготин отворена је изложба фотографија и докумената „Тимочка епархија кроз време“, аутора протојереја мр Игора Ивковића и архивисте Зорана Јанковића.

 

Присутне је поздравио председник општине Неготин, Јован Миловановић, који је у свом обраћању подсетивши на историјске чињенице о Епархији тимочкој истакао да је ова изложба сведочанство из живота Тимочке епархије кроз време, поткрепљено фотографијама и документима у њеној 182. године дугој историји.

 

Изложбу је званично отворио Епископ тимочки господин Иларион који је истакао да је Неготин друго седиште Епископа тимочког, а општина Неготин важно место где се доносе и одакле се шаљу веома важне одлуке за грађане, па самим тим и отварање изложбе у овом простору добија на још већем значају.

 

Седиште Тимочког епископа било је у почетку у Зајечару али је касније од 1842. године пресељено у Неготин све до 1890. године, када се опет враћа у Зајечар. Тако да у то време епархија и мења назив према седишту епископа – прво се звала Тимочка, затим од 1842. до 1886. Неготинска, па потом опет Тимочка до данас. Нестабилне политичке прилике и ратна дешавања утицала су да столица епархије буде упражњена два пута, и то: од 1883-1886, и други пут од 1912 – 1919. године.

 

Изложба је реализована уз подршку Министарства правде – управе за сарадњу са црквама и верским заједницама и под покровитељством Општине Неготин. Изложбу је организовао  Историјски архив у Неготину под покровитељством општине Неготин и Канцеларија за информисање и веронауку епархије тимочке. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.