Уторак, 09. Мај 2017.

Отворена изложба “Ђорђе Вајферт”

У оквиру „Мајских свечаности“ и уочи манифестације „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, јуче је у галерији Музеја Хајдук Вељка, отворена гостујућа изложба, Музеја рударства и металургије Бор, „Ђорђе Вајферт“, аутора Сузане Мијић.

  

Изложбу је отворио директор Музеја Крајине, Ивица Трајковић, након чега се многобројној публици обратио директор Музеја рударства и металургије Бор, Игор Јовановић, представивши борски музеј.

 

Eтнолог-антрополог Емила Петровић, виши кустос Музеја Крајине говорила је о дугогодишњој сарадњи ова два музеја, а саму изложбу посетиоцима је приближила ауторка Сузана Мијић, музејски саветник Музеја рударства и металургије Бор.

„Ђорђе Вајферт – зачетник индустријалства, рударства и банкарства оставио је неизбрисив траг у историји српске привреде у другој половини 19. и првих деценија 20.века. Да би осигурао енергенте за своју пивару, 1881. године, Вајферт откупљује права на експлоатацију угља у Костолцу и чини се да је то почетак његове нове страсти, која ће га довести и на исток Србије.“- рекла је између осталог ауторка.

 

Архивском грађом, историјским документима и музејским предметима приказан је живот и дело Ђорђа Вајферта који је као зачетник индустријалства, рударства и банкарства оставио неизбрисив траг у историји српске привреде. Борски рудници имали су посебан значај за њега јер су му надокнадили све губитке у рударству. Помагао је изградњу нове школе у Бору, а основној школи у Метовници даривао је велико звоно изливено 1910. године. Прва православна црква у Бору подигнута је захваљујући њему и француском друштву борских рудника. Изложба садржи фрагменте судова из бакарног доба пронађене на борском рудишту, фотографије и писана документа која су својеврстан сведок времена и развоја борског рудника и самог града, делове рударске опреме, рударске униформе, минерале руде и још много тога. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.