Петак, 29. Мај 2015.

Отворен Вокални етно фестивал „ВЕФ“

Други Вокални етно фестивал младих „ВЕФ“ основан са циљем неговања културних и традиционалних вредности, у организацији Креативног удружења „НЕГО“  и под покровитељством Општине Неготин отворен је синоћ.

 

Ево нас после дана на истом месту, малој сцени Дома културе који носи име нашег прослављеног композитора Стевана Стојановића Мокрањца, у чију част, већ пола века, Неготин и Србија, организују септембарски празник  музике. Ова година јубилеја, веома је значајна за културни живот земље у чије темеље је Мокрањац уткао нити наше традиционалне музике. Управо због тога, локална самоуправа је препознала значај организовања фестивала „ВЕФ“ који за циљ има неговање и промоцију етно музике. Надамо се ће овај фестивал, који употпуњује културни живот Неготина, у наредним годинама препознати и у ширим оквирима, имајући у виду његову јединственост, једини је те врсте у Србији. У својој другој години постојања ВЕФ добија међународни карактер што представља његов велики квалитет. У такмичарском дану наступиће девет група из Србије, Републике Српске, дистрикта Брчко, Црне Горе и Румуније. Балкан у малом. Фестивалу „ВЕФ“ желим узлазну путању и трајање. Креативном удружењу „НЕГО“ успешан фестивал, Неготину желим успешан фестивал а учесницима лепе тренутке за памћење" - рекла је отварајући Фестивал Татјана Панић, члан Општинског већа задужена за културу, информисање и туризам.  

 

У оквиру „Вечери победника“ концерт који је одушевио присутне, приредио је  Етномузиколошки одсек СМШ „Стеван Мокрањац“ из Краљева, прошлогодишњи победник ВЕФ-а.

 

Другог дана Фестивала начине извођења етно музике пријављених етно група, у Биоскопу Крајина, оцењиваће жири у саставу Зоран Богдановић, доцент Нове академије уметности, Европског универзитета у Београду, др Злата Марјановић, професор етномузикологије из Краљева и Бојан Станковић, музички педагог и композитор из Ниша. Такмичење почиње у 18 часова.