Петак, 26. Мај 2017.

Отворен Вокални етно фестивал младих – ВЕФ 2017.

У неготинском Дому културе синоћ је отворен четврти Вокални етно фестивал младих – ВЕФ 2017. Фестивал је отворио Бобан Стингић, заменик председника општине Неготин, а након свечаног отварања приређен је и концерт прошлогодишњих победника ВЕФ-а, Пјевачке групе катедре за етномузикологију Академије умјетности  Универзитета у Бањалуци.

 

Дводневни фестивал, који организује Креативно удружење НЕГО, под покровитељством општине Неготин, отворио је синоћ у Дому културе „Стеван Мокрањац“, Бобан Стингић, заменик председника општине Неготин, који је том приликом гостима и учесницима пожелео срдачну добродошлицу у град који слови за град музике.  

  

„Поред фестивала који приређујемо у част нашег великана, Стевана Стојановића Мокрањца, бићемо у прилици да у ова два дана уживамо и у извођењу традиционалне музике са ових простора. Радује нас чињеница да је, из године у годину, интересовање за наш најмлађи фестивал, све веће. А како и не би било, имајући у виду чињеницу да је Вокални етно фестивал младих „ВЕФ“ јединствен у Србији и да ћемо ове године у Неготину слушати више од 150 младих  извођача из Републике Српске, наше прошлогодишње победнике, и неке будуће лауреате из Румуније, Бугарске, Црне Горе  и неколико градова из Србије. Спајајући младост и традицију, фестивал пружа прилику да  извођењем етно музике испунимо наш задатак чувања културне баштине. Међународна нота фестивала је потврда значаја манифестације и музике која брише границе.“ – рекао је  између осталог Стингић, отварајући фестивал.

Одмах након отварања приређен је и целовечерњи концерт прошлогодишњих победника ВЕФ-а, Пјевачке групе катедре за етномузикологију Академије умјетности  Универзитета у Бањалуци.

  

Мушка и женска певачка група Академије умјетности Катедре за етномузикологију, постоји од оснивања Академије умјетности у Бањалуци, 1999. године. Са групама раде доцент др Драгица Панић Кашански и мр Ивана Росић негујући на репертоару групе песме из Босне и Херцеговине и Србије. Група је учествовала на разним манифестацијама у земљи, као што су Мајске музичке свечаности у Бијељини, гдје осваја златну медаљу 2010, 2012. и 2014. године, а 2016. године били су најбољи и на ВЕФ-у у Неготину.

 

Други дан Фестивала је такмичарски. Такмичиће се једанаест група, осам из Србије и по једна из Румуније, Бугарске и Црне Горе. У ревијалном програму наступиће и Дечији хор „Вивак“ ОУШ „Стеван Мокрањац“ Неготин и „Дунавски вез“ ОМШ „Константин Бабић“ из Кладова. 

 

Њихове наступе оцењиваће жири који ће чинити др Драгица Панић Кашански, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, др Злата Марјановић, професор традиционалног певања, свирања, народних ансамбала и етномузикологије. и Данијела Марковић, професор музичке културе у Неготинској гимназији, СМШ „Стеван Мокрањац“ и Техничкој школи у Неготину и диригент мешовитог гимназијског хора.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.