Петак, 27. Мај 2016.

Отворен трећи ВЕФ у Неготину

Целовечерњим концертом прошлогодишњих победника ВЕФ-а, Етномузиколошког одсека ниже и средње музичке школе „Петар Коњовић“ из Сомбора, синоћ је у Музичком павиљону отворен трећи Вокални етно-фестивал младих.

  

У име Креативног удружења НЕГО, као организатора фестивал госте из Сомбора и посетиоце поздравила је Данијела Марковић, председница Удружења, а фестивал је званично отворила Татјана Панић, у Општинском већу општине Неготин задужена за културу и туризам.

  

Као ретко који град у Србији, наш град негује три фестивала. Најстарији, који организујемо Мокрањцу у част, фестивал влашке музике и најмлађи, чијем отварању  присуствујемо. Мокрањчеве руковети саткане од наших народних песама један су од начина чувања народног звука од заборава. Захвални смо великом Мокрањцу на указаном путу неговања и чувања наше музике. Наша обавеза је да без предаха радимо на неговању традиционалног звука, саставног дела нашег бића и да промоцијом музике још више ојачамо нити које нас везују на овом простору вековима.  Етно фестивал младих је један од начина неговања етно и изворног звука. Препустићемо им зато да нам покажу колико воле музику, а наше је да их пажљиво слушамо и уживамо у програмима које су припремили – истакла је између осталог Татјана Панић.  

  

Етномузиколошки одсек средње музичке школе "Петар Коњовић" из Сомбора, под управом Иване Маџарац, представио се традиционалним песмама и мелодијама. Програм су поред Иване Маџарац, припремили професори Зоран Богдановић и Борислав Бирач. СМШ “Петар Коњовић” у Сомбору отворена је 2009. године, а у протеклих годину дана наступала је на бројним музичким свечаностима и такмичењима освајајући бројне награде И признања.

    

Фестивал који је међународног карактера, окупиће више од 130 учесника и намењен је младим извођачима, па је по томе јединствен у Србији.

Други дан Фестивала је такмичарски. Такмичиће се једанаест група, седам из Србије и четири ван граница наше земље. Ове године свој долазак потврдиле су групе из Краљева, Смедерева, Београда, Неготина, Бања Луке, Брчког, Тетова и Колашина.

Овогодишњи жири чиниће Биљана Крстић, Драгомир Станојевић и Зоран Богдановић.

  

Вокални етно-фестивал ВЕФ организује Креативно удружење НЕГО уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Неготин.  


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.