Субота, 11. Мај 2019.

Отворен Сајам меда и вина 2019.

14. Међународни сајам меда и вина отворен је данас на централном градском тргу у Неготину.  Дводневна манифестација која се већ 14 година организује под геслом “Они виде мед и винО“ окупиће преко 150 излагача из земље и иностранства. Речи добродошлице у име организатора упутио је Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин. Покровитељи манифестације која за циљ има промоцију наших најбољих производа мед и вина су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Општина Неготин.  


Поздрављајући  присутне званице и госте Владимир Величковић, председник Општине Неготин истакао је значај Сајма меда и вина који представљају личну карту наше општине, име, идентитет и печат који својим квалитетом, из године у годину, освајају нове географске дужине, земље, пределе, домове, трпезе.

„На изазове пробирљивог савременог тржишта чини ми се  све лакше одговарамо квалитетом али и изграђеном свешћу да поднебље, историја, аутентичност, винска култура и путеви, јесу предност коју свакодневним истанчаним опхођењем  и приступом, и искључиво квалитетом, доказујемо и надограђујемо. Наш мед и вина са географском ознаком „Неготинска Крајина“ јесу наш понос. Из тог разлога, улажемо огромну енергију, како бисмо уз велику подршку наше државе,  кроз комасацију у тимочком делу општине, уређење пивница и подршку пчеларима и винарима, развили наше развојне шансе, пољопривреду и туризам. На тај начин пружамо шансу нашем граду и  крају, а посебно људима без којих ниједна визија, посвећеност, љубав се не могу  валоризовати. Све почиње и зависи од нас самих.“ истакао је председник Величковић. 

14. Међународни сајам меда и вина отворио је Др Мирослав Кнежевић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација истичући да су у Стратегији развоја туризма до 2025.године препознали Доље подунавље као једно од туристичких дестинација од посебног значаја.

„Да не би остало на томе да смо само планирали и усвојили и у документима само препознавали такве дестинације учинили смо корак даље. Заједно са одређеним партнерима из Европске уније издвојићемо значајна финансијска средства за реконструкцију пре свега Рајачких и Рогљевачких пивница. Циљ нам је да у наредном периоду развијамо ово подручје као туристичку дестинацију уз већ туристичке производе који постоје. А то су пре свега сеоски туризам, бициклистичке стазе, изузетно богато културно-исторјиско наслеђе, фестивал „Мокрањчеви дани“ развијамо Рајачке и Рогљевачке пивнице  како би туристи који долазе овде  дуже остајали, боравили у једном изузетно лепом амбијенту могли да уживају у оним благодетима које Неготин и Крајина пружају“  истакао је др Мирослав Кнежевић, државни секретар.

На свечаном отварању Сајма наступили су бројни извођачи уз уз учешће бројних извођача на бини у градскомУ богатом културно-метниуз учешће бројних извођача, али и витеза вина београдског витешког реда “Сингидунум” Мише Ћирића.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.