Четвртак, 19. Март 2015.

Отворен “Меморијал генерал Љубиша Стојимировић”

Отварањем изложбе ликовних остварења генерала Љубише Стојимировића и неготинских основаца – учесника конкурса на тему “Да се не заборави – слобода између бомби” и фотодокументације о војничком путу покојног генерала и НАТО дејствима по објектима у Србији и нашем крају, почели су “Меморијални дани генерала Љубише Стојимировића” у Неготину.

Организатори Меморијалних дана Општинско удружење СУБНОР Неготин и Музеј Крајине изложбу су поставили у музеју Хајдук Вељка Петровића, а отварање меморијала увеличали су интонирањем државне химне ученици Средње музичке школе “Стеван Мокрањац” из Неготина.

О ликовном опусу генерала Стојимировића говорио је Ивица Трајковић, вд директора Музеја Крајина. Он је истакао да је генерал још од малих ногу показивао таленат за ликовно стваралаштво. На Европској ликовној смотри пионира у Варшави добио је значајна признања за своје радове као ученик 2. разреда основне школе. Трајковић је још казао да је Стојмировић носилац бројних признања и да је био члан “Ликовне групе Дома ЈНА”, а касније “Ликовне групе Дома војске Србије и Црне Горе.

Говорећи о потреби да се установи манифестација “Меморијал генерала Љубише Стојимировића” Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР-а Неготин, указао је на то да је Србија његовим одласком изгубила једног великана који је отишао пре времена и разлога у 63. години живота.

“Васпитаван и образован у патриотском духу онако као што је васпитаван и његов предходник и суграђанин из Јасенице, јунак Великог рата и ратник с пушком и камером Драгиша Стојадиновић, генерал је истовремено био добар педагог, мудар саветник и пажљив саговорник. Увек храбар и на делу и при речи.Он је јавно прошле године и у Београду и у Неготину, на годишњицу НАТО ракетирања злочинце назвао јединим првим именом – агресори! Своје другове саборце у неготинском СУБНОР-у, рођаке и пријатеље позвао да се удруже и свим силама супротставе и одупру нарастајућем порицању традиција из славних тековина НОБ-а и антифашистичке борбе” - закључио је Филиповић.

У наставку програма хор музичке школе извео је химну “Востани Сербие” а учесници литералног конкурса прочитали су своје победничке радове.

На изложби је потврђено жеља свих присутних као и организатора и Клуба генерала и адмирала да се “Меморијал генерала Љубише Стојимировића” у наредном периоду сваке године током 3. и 4. недеље марта одржава у његовом родном граду – Неготину. Став је да се у реализацију ових активности укључе официри – савременици генерала Стојимировића који се баве ликовним стваралаштвом, ликовни ствараоци Крајине, савременици генерала, као и ликовни ствараоци из целе републике, чиме би град сваке године имао нову поставку изложбе ликовних радова.

 

Посебна пажња у овиру меморијала биће посвећена неговању традиција ослободилачких ратова, а посебно борбе и супростављања НАТО агресији како је речено то треба учинити приказивањем фото документације, сведочењима живих актера тих догађаја, организовањем јавнх трибина и промоцијом књига које говоре о нашој славнојн прошлости.

У оквиру меморијала одржаће се и меморијална спортска такмичења и стрељаштву, пикаду и шаху.

Овогодишњи меморијални дани настављају се организацијом историјских часова у основним и средњим школама, трибином на тему “Из кризе у рат”, промоцијом књиге “Др. Арчибалд Рајс – злочини над Србима”, аутора проф. Др Милена Пршића и 24. марта полагањем венаца и цвећа на гробове погинулих у ратовима од 1991-1999. године и свечаном академијом посвећеној почетку НАТО агресије и Дану РЈ ОУ СУБНОР-а Неготин. Меморијални дани затварају се 25. марта 2015. године.