Субота, 12. Мај 2018.

Отворен 13. Међународни Сајам меда и вина

У оквиру Мајских свечаности синоћ је на Градском тргу отворен 13. Међународни Сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“. Овогодишњи сајам, угостиће више од стотину пчелара и винара, љубитеља вина, предавача, писаца, музичара. Сајам ће својим производима обогатити и 60- так излагача сувенира у оквиру пратећег етно сајма.

  

Све учеснике Сајма поздравио је најпре Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин, док је ову туристичко-привредну манифестацију отворио Владимир Величковић, председник Општине Неготин, који је свим гостима пожелео срдачну добродошлицу у град са душом и вино медом зачињеним, а суграђанима да уживају у празничној атмосфери  Мајских свечаности и званично отворио овогодишњи сајам.

  

Желимо да порука коју шаљемо из Неготина, са манифестације коју организујемо у оквиру програма обележавања Дана општине Неготин, стигне до сваког дела наше земље, а и шире. Српска Бургундија, како многи називају овај део Србије показује, више не толико стидљиво, предност Богом дане земље и сјајних предуслова за производњу вина. Поносни смо јер су прошле године овенчана и Декантер сребрним и бронзаним медаљама. Златни каберне, најпиткија тамјаника и друга вина настају у неготинском виногорју са ознаком Неготинска Крајина уз савремени приступ на темељима традиционалне производње вина која гарантује квалитет. – истакао је између осталог Величковић у свом обраћању.

  

У програму су учествовали Милорад Миша Ћирић, почасни витез београдског витешког реда Сингидунум, Банатски тамбураши са глумцем Мирославом Жужићем, ученици Уметничке школе “Стеван Мокрањац” : Матеја Војводановић, гитара, хор Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ са диригентом Александром Ђукић, клавирска сарадња Кристина Ђукић, сопран Софија Лазић, уз клавирску сарадњу Миље Виденовић, хармоникаш Филип Матић, Александар Иванов који је наступио уз пратњу гостујућег оркестра Банатских тамбураша.

 

Међународни сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“ наставиће се и током данашњег дана, предавањем за пчеларе, изложбом меда и вина, а у вечерњим сатима концертом женског тамбурашког састава „Ла Банда“ и поделом награда и признања. Након затварања Сајма од 21 сат на Градском тргу наступиће и Ивана Селаков. 

  

Организатори 12. Међународног сајма меда и вина су Туристичка организација општине Неготин, Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин и Удружење винара и виноградара, а покровитељ општина Неготин.    

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.