Среда, 11. Мај 2016.

Отворен 11. Међународни Сајам меда и вина

У оквиру Мајских свечаности на Градском тргу отворен је 11. Међународни Сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“. Осамдесетак излагача из Србије, Бугарске, Румуније и Македоније, током дводневне манифестације представиће своја вина и производе од меда, као и народне рукотворине.

   

Присутне излагаче и посетиоце поздравио је Јован Миловановић, председник општине Неготин, који је и званично отворио овогодишњи сајам.

   

„Као локална самоуправа пружамо велику подршку развоју пчеларства и виноградарства с обзиром да су то наше развојне шансе. Радује нас чињеница да се из године у годину, повећава број крајинаца који се баве производњом меда и да наша вина освајају најбоља одличја. И то вина која су управо добила ознаку са географским пореклом „Неготинска Крајина“. Уз дегустацију вина из свих важних винских рејона Србије, и наших гостију из иностранства, меда, изложбу сувенира, промоције, предавања, концерте, свима ћу пожелети лепе тренутке у граду отвореног срца и који прославља свој празник 12. мај - Дан општине Неготин“ – истакао је између осталог Миловановић у свом обраћању.

   

Излагаче и посетиоце сајма поздравио је и Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин, а здравицом је свима добродошлицу пожелео Радомир Величковић – Сури, први жупски витез вина и мајстор два витешка реда.    

  

У оквиру Сајма меда и вина у Музичком павиљону организована је и Промоција књиге „ВиноГрад“, професора Зорана Ђукановића са Архитектонског факултета у Београду.

   

У музичком програму учестовали је етно група „Марињике“ и вокално –инструментални састав „Ајдуци“, под диригенстком управом Данијеле Марковић и Александра Радукановић, уз музичку пратњу Миље Виденовић.  

   

Од 20 сати на  Градском тргу приредјен је и музички програм уз наступ бенда „Стубови поп културе“ из Београда и „Dream banda“ из Књажевца.

   

Међународни сајам меда и вина - „Они виде мед и винО“ наставиће се и сутра концертом Неготинских каваљера и поделом награда и признања. Након затварања Сајма од 21 сат и 30 минута на Градском тргу наступиће и познати певач Ацо Пејовић. 

Организатори 11. Међународног сајма меда и вина су Туристичка организација општине Неготин, Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ Неготин и Удружење винара и виноградара, а покровитељ општина Неготин.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.