Уторак, 12. Мај 2015.

Отворен 10. Међународни Сајам меда и вина

Више од 100 излагача, произвођача вина и меда из целе Србије, али и из Бугарске, Румуније, Хрватске и Србије представиће се данас и сутра на јубиларном десетом по реду Међународном Сајму меда и вина, који је у оквиру Мајских свечаности отворен данас на Градском тргу у Неготину.

   

Присутне излагаче и посетиоце поздравила је и званично отворила сајам заменица председника општине  Неготин Надица Васић.

   

„У протеклом периоду своје производе излагало је овде око 800 винара и пчелара, чиме се Неготин сврстава у ред ретких градова у Србији који прирђују празник вину и меду. Ми, овде у Крајини, поносни смо на своје винаре и пчеларе јер нас они квалитетом својих производа на најбољи начин представљају, не само у Србији већ и ван ње. Наши винари међународне награде добијали су још 1907. године у Лондону, а и данас има винара који добијају значајна признања. Успешни су и пчелари који годфинама уназад своје производе пласирају на домаће и инострано тржиште. Сваке године расте и број заинтересованих за пчеларење што показује да ова грана пољопривреде има будућност“ – истакла је између осталог Надица Васић. Она је свим изагачима пожелела успешну сајамску презентацију и пријатан боравак у нашем граду.      

   

Након отварања 10. Међународног сајма меда и вина приређен је и етно концерт на коме су наступили Драгољуб Фируловић Фирул, Бојан Чукић и дуо Модерато.

 

Посетиоци Међународног сајма меда и вина били су до 15 сати у прилици да пробају мед и производе од меда, разгледају и купе етно производе . Од 17 до 22 на Градском тргу биће приређена и изложба и дегустирају вина и ракије познатих и признатих произвођача. Од 20 сати у оквиру Сајма меда и вина и Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин на Градском тргу наступиће акустични окрестар „Романса“, а од 21 сат Тропико бенд.

    

 Сајам меда и вина наставља се сутра. Од 8 до 15 сати биће приређена изложба меда, а од 17 до 22 сата изложба вина. Затварање сајма и подела признања најбољима најављена је за 20 сати, а од 20.30 сати на Градском тргу наступиће група „Боеми“.

   

Организатори 10. Међународног сајма меда и вина су Туристичка организација општине Неготин, Друштво пчелара „Хајдук Вељко“ НЕготин и Удружење винара и виноградара, а покровитељ општина Неготин.