Уторак, 06. Март 2018.

Отварање 45. Сусрета села 31. марта у Јабуковцу

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин, биће отворена 31. марта у Јабуковцу, наступом културно-уметничких друштава „Флоричика“ и „Чучук Стана“ из Сикола, одлучено је на састанку који је одржан у просторијама Дома културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Састанку су присуствовале Мерлина Селенић, заменик председника општине Неготин и Татјана Панић, у Општинском већу општине Неготин задужена за културу, туризам и информисање, организатори и предстaвници пријављених месних заједница и културно-уметничких друштава заинтересованих за учешће на 45. Сусретима села.

Присутне је на почетку, у име организатора манифестације, Дома културе, поздравио Владимир Радић, в.д. директора. Покровитељ манифестације и ове године је Општина Неготин, а присутнима се испред локалне самоуправе обратила Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин.


“ Желим да вам се захвалим, што из године у годину, уз подршку нашег Дома културе, улажете велике напоре и трудите се да манифестација која бележи више од четири деценије и даље траје. Знам да вам није лако да се организујете, имајући у виду велики одлив нашег становништва, поготову из месних заједница. Из тог разлога су ваш рад у културно-уметничким друштвима у вашим селима и ваша истрајност, још вреднији. Наша заједничка мисија је чување наше традиције и обичаја. Ми ћемо се, као локална самоуправа, увек трудити да вам будемо на располагању и да помогнемо како би наши Сусрети села окупили што више учесника. Свима желим успешне Сусрете села и нека победи најбољи учесник..“ истакла је Мерлина Селенић, заменик председника општине Неготин.    

За учешће у 45. смотри изворног народног стваралаштва „Сусрети села 2018. године”, пријавило се 10 месних заједница - Јабуковац, Тамнич, Сиколе, Шаркамен, Буковче, Штубик, Кобишница, Чубра, Карбулово и Јасеница.


Манифестацију ће 31. марта у Јабуковцу отворити прошлогодишњи победник КУД „Флоричика“ које ће угостити културно уметничко друштво „Чучук Стана” из Сикола.  Последњи сусрет биће одржан 29. априла у  Сиколу, наступима фолклорних ансамбала „Чучук Стана“ и „ Воја Чурић“ из Кобишнице.

Пропозиције такмичења остале су исте. Општина Неготин, као покровитељ манифестације обезбедиће ове године по 70 000 динара за свако културно уметничко друштво, за припрему и организацију, док ће Дом културе обезбедити превоз учесника и озвучење.     


Завршна смотра биће одржана у мају, у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин, када ће ће се у ревијалном програму представити најбоље тачке и бити проглашен победник 45. по реду манифестације „Сусрети села“.

РАСПОРЕД ТАКМИЧЕЊА СУСРЕТА СЕЛА 2018. ГОДИНЕ 
    ПРВИ КРУГ
ЈАБУКОВАЦ СИКОЛЕ   31.03.2018.  СУБОТА  
КОБИШНИЦА  ТАМНИЧ  01.04.2018.  НЕДЕЉА 
КАРБУЛОВО ШТУБИК 13.04.2018. ПЕТАК 
ЧУБРА ЈАСЕНИЦА  14.04.2018.  СУБОТА 
ШАРКАМЕН БУКОВЧЕ  15.04.2018.  НЕДЕЉА 
ДРУГИ КРУГ     
 ШТУБИК ЧУБРА  20.04.2018.  ПЕТАК 
ТАМНИЧ  ШАРКАМЕН  21.04.2018.  СУБОТА 
БУКОВЧЕ ЈАБУКОВАЦ  27.04.2018.  ПЕТАК 
ЈАСЕНИЦА  КАРБУЛОВО  28.04.2018.  СУБОТА 
СИКОЛЕ  КОБИШНИЦА  29.04.2018.  НЕДЕЉА 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.