Четвртак, 10. Децембар 2015.

Откривена спомен плоча белгијским лекарима

Амбасадор Краљевине Белгије Лео Д'аес и председник општине Неготин Јован Миловановић, открили су данас на старој болници неготинског Здравственог центра спомен плочу Селми Елиасберг Мазеј и Фердинанду Мазеју, белгијским лекарима, који су 1914. године у хуманој мисији дошли у Неготин, где су годину дана касније и преминули од пегавог тифуса, болести коју су и лечили.


Иницијативу за постављање спомен плоче покренула је Општинска организација СУБНОР Неготин, која је и контактирала амбасаду Краљевине Белгије, која је финансирала постављање плоче.

„Хуманитарна помоћ коју су пружили белгијски лекари пре сто година спаја нас на овај дан. Веома сам почаствован што сам данас имао могућност да откријем спомен обележје овим храбрим људима. Ово сматрам поштовањем не само белгијским лекарима, већ и свим српским и белгијским грађанима који су исказали своју хуманост и солидарност“ – рекао је амбасадор Д'аес, подсећајући да су године у којима су лекари из Белгије живели у Неготину биле веома тешке за српски народ.     

  

На пригодној свечаности која је уприличена приликом откривања спомен плоче, уважене госте поздравили су и Јован Миловановић, председник општине Неготин, као и др Душка Јосифовић, в.д. директора Дома здравља Неготин.

„Окупили смо се данас да изразимо своју захвалност храбром и племенитом брачном пару из Белгије, Селми Елиасберг и Фердинанду Мазеј, лекарима које је ратни вихор и хуманитарна мисија довела на исток Србије, у наш град, далеке 1914. године. Тих ратних година свака помоћ, првенствено здравствена била је драгоцена и изузетно важна и зато још више ценимо њихово пожртвовање. Спомен плоча биће траг који ће нас подсећати на несебичност, великодушност и хуманост ово двоје младих лекара и нашу нераскидиву везу са народом Белгије.“рекао је Миловановић.

„Са почетком Великог рата и хуманитарном катастрофом у Србији, рађали су се нови јунаци рата, који нису носили оружје у руци, јунаци које је водила нова идеја, идеја хуманизма и самарићанства, међу њима су били и Селма и Фердинанд Мазеј. Прошло је 100 година од јуначке смрти белгијских лекара. Нисмо и нећемо их заборавити. Грађани Неготина и Тимочке Крајине сећаће их се са великом захвалношћу“ – истакла је између осталог др Јосифовић.

 

Уважени гости из Белгије обишли су и грудно одељење неготинске болнице, где их је др Биљана Параскијевић, в.д. директора упознала са Здравственим центром.  

 

Амбасадору Краљевине Белгије и његовим сарадници уприличен је и пријем у просторијама СУБНОР-а, а уважене госте у свом кабинету примио је и председник општине Неготин.