Петак, 16. Аугуст 2013.

Откривена спомен обележја погинулим борцима НОБ-а и ратова од 1991 – 1999. године


У склопу обележавања 16.августа, дана када је 1941. године формиран Крајински партизански одред и 73. годишњице од почетка устанка народа Крајине против фашизма, данас је откривено спомен обележје борцима погинулим у НОБ-у и ратовима од 1991. до 1999. године.  

 

Отривајући спомен обележје, председник Општине Неготин, мр Милан Уруковић, рекао је : „Ми данас, откривањем овог спомен обележја, испуњавамо часни и патриотски дуг и од заборава штитимо наше хероје. Искрено се надам, да у будућности нећемо бити у прилици да градимо спомен обележја ратницима, већ само знаменитим научницима, иноваторима, уметницима...“

 

Присутнима се испред Клуба генелара и адмирала Србије и Републичког одбора СУБНОР-а обратио генерал – пуковник Љубиша Стојимировић. Он је том приликом изјавио саучешће родитељима и породицама погинулих бораца у ратним дејствима и истакао, да је данас дан пркоса и незаборава, и да ће нас ово спомен обележје увек сећати на храбре борце, које не смемо заборавити никада.

 

Венце и цвеће на спомен обележје положиле су делегације Општине Неготин, представници републичког, окружних и општинских одбора СУБНОР-а, као и родитељи и чланови породица бораца.

 

Свечана седница поводом 16.августа, дана формирања Крајинског партизанског одреда и 73. годишњице од почетка устанка народа Крајине против фашизма,  одржана је у сали ЗОИЛА-а „Дунав“.


Поред представника и чланова овдашњег СУБНОР-а свечаном скупу присуствовали су председник Општине Неготин, мр Милан Уруковић, заменик председника Драгољуб Ђорђевић, председник СО Неготин, Дамир Ракић, генерал Љубиша Стојимировић, члан републичког одбора СУБНОР-а и председник Клуба генерала и адмирала, представници борачких организација из Зајечара, Бора и Кладова, као и други бројни гости.


Свечаност је отворио Драгољуб Филиповић, потпредседник општинског одбора СУБНОР-а говорећи о формирању и значају Крајинског партизанског одреда за антифашистичку борбу у првим устаничким данима.


Данашња свечаност била је прилика да се доделе и признања органима, организацијама и појединцима. Додељена су и признања за посебан допринос у реализацији активности Савеза бораца и за успешну сарадњу и пружену помоћ организацији у спровођењу програмских задатака. Поводом 16. августа одржана су и спортска такмичења: појединачна у пикаду и шаху и екипна у стрељштву, а на свечаности су уручене и награде најуспешнијима.