Уторак, 19. Јул 2016.

Освештан живопис и иконостас цркве у Слатини

У присуству великог броја верника и мештана Слатине, епископ Тимочки Господин Иларион у саслужењу са свештенством, освештао је живопис и иконостас цркве у овом крајинском селу. Освећењу живописа цркве у Слатини присуствовали су  и Јован Миловановић, председник општине Неготин и Александра Величковић, помоћница председника општине.

   

Обраћајући се присутнима, епископ Тимочки Господин Иларион пренео је патријаршки благослов патријарха Српског господина Иринеја и поздраве и честитке  Епископа Жичког господина Јустина, за чијег времена је овај храм и обнављан.   

   

„Драга браћо и сестре, ово дело коме смо данас присуствовали и милошћу божјом освешћали живопис и иконостас, једно је велико дело овог човека који је наш сажитељ, у овоме крају али и човека који живи на другим просторима и који својим животом сведочи да човек где  год да се налази може у срцу своме да носи и веру и љубав и врлину и да никада не заборави своје отачаство и свој крај. Осим тога свако добро дело, као што су говорили многи светитељи, чини да се као што се свећа о свеће пали, тако и добро дело настаје од доброг дела и искрено верујемо и знамо да ће ово велико доброчинство господина Вукашина, многе подстакнути на наредна добра дела за цркву Христову, цркву Божију, која као шо се види јесте стожер нашег народног бића и духовног идентитета овог народа“    

Осликавање живописа, иконостаса и целокупан инвентар у цркви, као и израду ограде и фасаде на огради око дворишта цркве, финансирао је Вукашин Антонијевић, мештанин Слатине, који 26 година, са својом породицом живи и ради у Француској и носилац ордена краља Милутина. И поред тога што више од пола живота живи далеко од родног краја, корени га ипак вуку ка Слатини, и зато често помаже свом селу.

   

„Вуку ме корени, јер сам тако васпитан од моје породице. Драго ми је што сам ове године успео да завршим ово за Слатину и нећу стати ту, планиран и следеће године нешто да помогнем, али све зависи од здравља и од послова. За осликавање унутрашности цркве, замену целокупног инвентара, изградњу ограде око цркве и фасаде на огради ја и моја породица издвојили смо око  39 000 евра. Пре тога  финансирали смо изградњу свлачионице за фудбалски клуб, која је коштала око 30 000 евра, а уз наредном периоду планирам да уложим још средстава у фудбаслки клуб, који има дугу традицију и да покушамо да се пласирамо у виши ранг. Помоћи ћу и радове на завршетку Дома културе и синоћ са причао о томе са мојим пријатељима у Слатини“

   

Ово је велики дан за мештане Слатине који ће допринети да се верници још више приближе Господу и вери православној. Потврдио нам је и Небојша Петровић, председник савета месне заједнице Слатина. 

„Ово је један велики догађај за мештане Слатине. Црква је почела да се гради деведесетих година, а завршена је 1992. године. Захваљујући Вукашину црква је осликана и уређена и мештани нашег села моћи ће да је користе за верске обреде. Када решимо правно имовинске односе, почећемо и са изградњом капеле, за коју ће такође донатор бити један наш мештанин“

Храм Српске православне цркве посвећен светом Николи изграђен је крајем деведесетих година средствима мештана и донатора, а освештан 1992. године. Осликавање унутрашњости цркве трајало је годину дана.    

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.