Среда, 15. Април 2015.

Освећење храма у Србову

У уторак 14. априла 2015.  Његово преосвештенство епископ тимочки г. Иларион освештао је новоподигнуту цркву-капелу која је посвећена Васкрсењу Господњем у Србову код Неготина.

Свечаном чину освештања испред Општине Неготин присуствовала је Надица Васић, заменица председника Општине Неготин. После освећења цркве и нових Антиминса, који ће бити дати свим епархијским храмовима, протојереј Зоран Јовић, прочитао је Повељу о освећењу, која је потом стављена у темељ цркве.

Светом причешћу уз појање хора  Саборног храма Свете Тројице из Неготина приступили су присутни верници и децa, а потом је владика Иларион обавио чин ломљења славског колача са овогодишњим домаћинима црквене славе,  Војиславом Станковићем и Атанаском Филиповићем, који су уједно и велики приложници новосаграђене цркве. Следеће године колачар ће бити Александар Анђеловић.

У порти цркве потом је уследио музичко-рецитаторски програм у коме су наступили хор Саборног храма Свете Тројице из Неготина, ученици ОШ “Стеван Мокрањац“ из Србова и КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина.

Додељене су Архијерејске похвалнице заслужним приложницима за подизање и уређење нове цркве Васкрсења Господњег: Атанаску Филиповићу, Боривоју Станковићу, Александру Анђеловићу, Дејану Ивановићу, Војиславу Лаудановићу и ЦО Србово.