Понедељак, 10. Новембар 2014.

Основна школа „Вук Караџић“ обележила 190 година постојања и рада


Основна школа „Вук Караџић“, бројним програмима обележила је велики јубилеј - 190 година постојања и рада. Свечаној седници, најстарије образовне установе у нашем граду, али и једне од најстаријих у Србији, присуствовали су бројни гости, сарадници и пријатељи, представници локалне самоуправе, црквене општине Неготин и Школске управе Министарства просвете у Зајечару.

 

“Генерације квалитетних просветних радника и врсних педагога који су радили у овој школи поставили су јако високе стандарде у раду и обавезали нас да тако и наставимо, а ми се трудимо да то постигнемо и будемо још бољи. Дужи низ година улажемо много енергије у развој наше школе. Пројекти, сарадња са локалном заједницом, републичким институцијама, предавања наших наставника, стручни семинари у нашој школи, прилози о успесима наших ученика у медијима и на сајту школе, као и учешћа на разним такмичењима, представљају само неке од видљивих ефеката те енергије наших предавача и ученика“ – истакла је између осталог Радица Дамјановић, директорка школе у свом обраћању присутнима.

 

У основној школи „Вук Караџић“, школску 2013/2014. памте по реализованом пројекту „Професионална орјентација на прелазу у средње школе“. У току је реализација и других веома битних пројеката са императивом да школа постане занимљива, привлачна и подстицајна за ученике, а инспиративна за наставнике. Текућа школска година започела је пројектом „Модернизација школа“, којим  је предвиђена изградња нове ограде око школе, а почетак радова очекује се у априлу 2015. године. У школи се реализује и пројекат „Подршка развоју људског капитала и истраживања“ који финансира Европска унија кроз ИПА програм. Из овог пројекта школа ће добити савремену наставну опрему, а до краја ове године ОШ „Вук Караџић“ биће једна од 40 најопремљенијих модел школа „Вежбаоница“ у Србији.

 

Школа је од ове године постала функционална вежбаоница висококвалитетне наставне базе за праксу студената са факултета за образовање наставника предметне и разредне наставе,  центар за развој наставника и наставна и истраживачка база за наставничке факултете и за стручно усавршавање наставника који су већ запослени у школи.        

 

Својим активностима школа је учествовала у обележавању свих значајнијих датума. Ученици и наставници били су укључени у промовисање хуманитарних вредности, учествовали су на бројним такмичењима и фестивалима у земљи и иностранству и бројним другим активностима.   

Настава у Основној школи „Вук Караџић“ одвија се тренутно у 27 одељења, 24 у матичној школи и 3 у подручним школама у Јасеници и Карбулову. Школу похађају 654 ученика у матичној школи и 21 ученик у Јасеници и Карбулову, што је за 12 ученика више у односу на претходну годину. Први разред ове школске године уписао је 91 ученик. У школи раде 64 радника.

   

На свечаној седници поводом 190 година постојања и рада школе уручене су Златне плакете. За више од 30 година рада у школи Златне плакете уручене су Јасмини Караферовић, Боривоју Којићу, Мирослави Трандафиловић, Мирославу Милосављевићу, Борису Јоцеву, Божидарки Станковић, Душии Петровић, Борки Опатерни и Ђурђић Душици, док је Златна плакета за више од 25 година рада уручена Татјани Поповић.

   

Већ по традицији, свечана седница, била је и прилика да се колектив захвалили радницима који су ове године пензионисани. Тако су пригодне поклоне добили Мирослав Милосављевић, наставник разредне наставе, Татјана Поповић, наставница математике и Борис Јоцев, наставник географије .


Уручене су и јубиларне награде за 30, 20 и 10 година рада. За 30 година рада, награђени су Душица Петровић и Милован Станојевић. Бобана Алексић, Светлана Милановић, Данијела Николић, Жика Савуљесковић и Силвија Јовановић,  награђени су за 20, а Татијана Траиловић, Марија Васиљевић и Бранкица Живановић за 10 година рада.  

Награђени су и ученици који су освојили прва места на општинским и окружним и републичким такмичењима, као и наставницима који су их припремали за такмичења и успешно презентовање школе.

 

Посебна признања уручена су запосленима у школи - Данијели Милошевић, Данијели Николић, Саши Траиловићу, Миодрагу Ристићу, Верици Илић и Слађани Николић, као и бројним сарадницима школе. 

 

На свечаној седници приказан је и део део програма који су ученици синоћ приказали на свечаном академији, која је поводом дана школе приређена у сали Дома културе.