Понедељак, 15. Март 2021.

ОПШТИНИ НЕГОТИН ЗА ПРОЈЕКАТ ПОШУМЉАВАЊА ОДОБРЕНО 3.830.668,80 ДИНАРА

Општина Неготин ће, захваљујући средствима Министарства заштите животне средине Републике Србије, другу годину заредом спровести пројекат пошумљавања. Овогодишњим пројектом укупне вредности 4.788.336,00 динара, учешће локалне самоуправе износи 957.667,20 динара (20%),  предвиђена је заштита и очување предеоног диверзитета парк шуме „Цвећара“ и дела насеља „Вељко Влаховић“ .У оквиру пројекта заштите и очувања предеоног диверзитета у општини Неготин, изабрана су два локалитета у оквиру којих су три парцеле које заправо чине једну целину у оквиру насеља Вељко Влаховић, улица Буковска и парк шума "Цвећара".

Пошумљавањем предметних локација постижу се еколошка и заштитна функција, враћа се природни изглед читавог предела и околине, штите станишта од исушивања, враћају се птице у већем броју али и друге животиње. Реализацијом пројекта са леве стране Буковске улице, садњом липа и формирањем једноредног хомогеног дрвореда постићи ће се компактан линијски облик зеленила, чија је функција еколошка, производња кисеоника, значај у пчеларству и пoљoприврeди, и вратиће се дрворед - зелени тунел на улазу у град, некадашњи симбол Неготина, који има историјско-културну конотацију. Дуж ове улице налази се пешачка стаза која се користи током целе године за рекреацију и спорт, зато овај дрворед има и функцију стварања хлада и побољшање микроклиматских услова на поменутом подручју. Лишћарске врсте које се користе у насељу Вељко Влаховић, блоковском зеленилу и парк шуми "Цвећара" су врсте чија крошња почиње довољно високо формирајући густу и широку крошњу, која ствара велики и јак хлад уз побољшање микроклиматских услова становања. Кроз уређење, унапређење зелених површина парк шуме "Цвећара", постиће се општа заштита за унапређење животне средине и стварање повољних услова за здравље и рекреацију људи. Такође, у оквиру парк шуме "Цвећара", уз повећање броја стабала смањиће се вишак подземне воде која се јавља на појединим локацијама и зонама у парку.

 Министарство заштите животне средине је, у циљу повећања пошумљености територије Републике Србије средствима за суфинансирање набавке садница и извоћење радова за пошумљавање земљишта аутохтоним врстама дрвећа и жбуња, у износу од 99.996.996,40 динара, подржало 38 од 52 пројекта локалних самоуправа.