Петак, 19. Март 2021.

ОПШТИНИ НЕГОТИН ОДОБРЕНО 1,3 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ КОТЛАРНИЦЕ У МУЗЕЈУ КРАЈИНЕ

Министарство заштите животне средине Републике Србије је, за реализацију Пројекта реконструкције котларнице у Управној згради Музеја Крајине у 2021. години, којим је Општина Неготин аплицирала на расписани јавни конкурс, определила средства у износу  од 1.300.000 хиљада динара. Укупна вредност пројекта, уз учешће локалне самоуправе од 622.256,00 динара (32,37%) динара, износи 1.922.256,00 динара.

Решавањем питања котларнице започело би се са решавањем комплексног проблема грејања у музеју. Централно грејање је уграђено 1989. године и у експлоатацији је 32 године. Котао је небезбедан,  и није загревао ни административне просторије које су повезане на грејање, а камоли поставке музеја  које су зими хладне, што је утицало на слабију посећеност музеја.  

Реконструкција и санација постојећег централног грејања зграде подразумева реконструкцију и санацију постојеће инсталације централног грејања у згради са грејањем поткровља (100 м2 ) и грејање пратећих објеката у дворишту (150 м2), као и повећање топлотног капацитета за грејање поткровља и пратећих објеката.

Реализацијом пројекта, поред обезбеђења функционалног и економичног рада термоенергетског постројења котларнице, економичног и оптималног рада термоенергетског система сагласно енергетској ефикасности за зграде, затим смањења трошкова експлоатације, коришћења обновљивих извора енергије и заштите животне средине, унапредиће се услови за даљи развој културе и уметности кроз унапређење техничких услова у Управној згради Музеја Крајине, чиме се доприноси побољшавању услова за чување и презентовање музејских експоната и подизању квалитета садржаја који се презентују.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.