Четвртак, 26. Јун 2014.

Општини Неготин “Film Frendly” сертификат

Као партнер у пројекту “Припремање Дунава за главну улогу у филмовима”, а на основу базе потенцијалних локација за снимање филмова, општина Неготин добила је “Film Friendly” сертификат.  На тај начин општина је укључена у поступак стандардизације филмских дозвола и процедура у општинама Подунавља за снимање филмова на Дунаву.

Основна идеја пројекта је стимулисање филмске индустрије на Дунаву, као покретача економског, културног и туристичког развоја у Подунављу, као и промоција градова и општина на Дунаву као конкурентних дестинација за снимање страних филмова.

У реализацију пројекта укључени су представници филмских кућа, локалних самоуправа, јавних предузећа, туристичких организација, као и представници државних органа задужени за издавање дозвола за снимање у Подунављу.

Циљ пројекта је да се у регион Подунавља привуку нови домаћи и међународни филмски и телевизијски подухвати који запошљавају локално становништво, повећавају профит и промовишу богату  културу, историју и природу овог региона.

Саставни део поступка сертификације подунавских општина и Дунава као “Film Friendly” локације јесте план очувања животне средине на месту снимања на реци, који ће бити понуђен као стандардна процедура за надлежне како би се осигурала заштита културног и историјског блага моћне реке.

Пројекат “Припремање Дунава за главну улогу у филмовима”, спроводи Српска филмска асоцијација уз финансијску помоћ Европске уније и Аустријске развојне агенције и у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Туристичком организацијом Србије, Градом Смедерево и Cinema City фестивалом.