Понедељак, 02. Март 2020.

Општини Неготин 8.287.818 динара за замену столарије на старијој згради Вртића

Владимир Величковић, председник Општине Неготин, присуствовао је свечаности приређеној у Палати Србије, поводом потписивања уговора о додели бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике.  Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић потписала је уговоре са представницима 88 локалних самоуправа, чији су пројекти прихваћени на Јавном позиву.

  

“За ову намену из буџета смо обезбедили 650 милиона динара, за суфинансирање до 85 одсто укупних трошкова. Највише средстава, око 292 милиона динара, опредељено је за адаптацију и санацију објеката предшколских установа и игралишта. На овај начин створиће се услови да се прошире капацитети и смање листе чекања у вртићима широм земље” истакла је министарка Ђукић Дејановић.

   

Имајући у виду да су нашој општини одобрена средства за реализацију пројекта унапређења услова боравка у Предшколској установи „Пчелица“ трећу годину заредом, присутним представницима локалних самоуправа, управних округа и институција  свечаности обратио се Владимир Величковић, председник Општине Неготини захваливши се на подршци Кабинету министра без портфеља, професора доктора Славице Ђукић Дејановић и Влади Републике Србије у реализацији пројеката који су унапредили услове боравка деци и рада наших васпитача у неготинској предшколској установи.

„ Ово је трећа година како су нам одобрена  средства за финансирање мера популационе политике. Прве године аплицирали смо са општинама из нашег округа и захваљујући средствима у износу од  близу 13 милиона динара зановили столарију, тј прозоре на новијој згради вртића, опремили је намештајем и оформили Саветовалиште за рад са циљним групама. Прошле године санирали смо део кровног покривача на истој згради, омогућили тромесечну едукацију о темама које су важне за промоцију и оснаживање родитељства и промовисали мере популационе политике. Вредност овог  пројекта износила је 9.778.581,6 динара. Потписали смо уговор укупне вредности 8.287.818 динара, са учешћем Кабинета министра госпође Ђукић Дејановић, у износу од 7.044.645,30 динара и  Општине Неготин у износу од 1.243.172,70 динара. Ова средства биће утрошена на промену дотрајале столарије на првој згради нашег вртића која је у функцији од 1971. године, у којој пола века није било икаквих реконструкција. И управо ова чињеница показује колико су важни радови које ћемо ове године, на радост свих нас, реализовати, како бисмо створили што боље услове за одгајање најмлађих.“ рекао је Величковић.

На јавни позив стигле су 123 пријаве, коју је поднело 120 градова и општина. На основу листе вредновања и рангирања, суфинансираће се пројекти 88 јединица локалне самоуправе, и то: 26 у Војводини (Зрењанин, Житиште, Нови Бечеј, Сечањ, Нови Сад, Мали Иђош, Сомбор, Суботица, Апатин, Оџаци, Ада, Алибунар, Ириг, Тител, Бечеј, Бач, Врбас, Жабаљ, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Сремски Карловци, Кикинда, Кањижа, Чока, Пећинци и Инђија), 38 у региону Шумадије и Западне Србије (Крагујевац, Аранђеловац, Кнић, Рача, Лапово, Топола, Јагодина, Рековац, Деспотовац, Свилајнац, Баточина, Краљево, Врњачка Бања, Рашка, Варварин, Ћићевац, Ужице, Чајетина, Бајина Башта, Крушевац, Трстеник, Брус, Прибој, Пријепоље, Ваљево, Владимирци, Мионица, Шабац, Лозница, Богатић, Љубовија, Нови Пазар, Ивањица, Пожега, Чачак, Косјерић, Лучани и Горњи Милановац) и 24 у Јужној и Источној Србији (Лесковац, Власотинце, Алексинац, Гаџин Хан, Бор, Неготин, Мајданпек, Кладово, Владичин Хан, Босилеград,, Велико Градиште, Жагубица, Петровац на Млави, Дољевац, Бојник, Мерошина, Прокупље, Блаце, Пирот, Бабушница, Зајечар, Велика Плана, Смедерево и Сурдулица).