Понедељак, 30. Јун 2014.

Општини Неготин 5,186 милиона динара за комасацију

Општина Неготин једна је од прве четири општине у Србији које су од Министраства пољоприивреде и заштите животне средине добиле средства за комасацију земљишта.  На састанку у Палати Србија, уговор за реализацију прве фазе комасације земљишта у Радујевцу, вредан 5.186.459 динара са Зораном Кнежевићем, директором Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде и заштите животне средине, потписао је Јован Миловановић, председник општине Неготин. Средства за комасацију том приликом добиле су и општине Смедеревска Паланка, Параћин и Лесковац.

“Комасација је најкомплекснији вид не само агротехничких мера, већ и правна, социјална, економска и техничка мера. Завршетком ових радова на комасацији на 12.300 хектара побољшаћемо пољопривредну структуру пољопривредних произвођача који живе на том подручју и омогућити лакши живот и рад комплексним уређењем пољопривредног земљишта” -  истакао је Зоран Кнежевић, директор Управе за пољопривредно земљиште. 

Пројекат комасације у КО Радујевац реализује се на површини од 2.511 хектара. Средства за овај пројекат обезбедиће Министрство пољоприивреде и заштите животне средине (186.150 евра), општина Неготин  (79.780 евра) и Немачка организације за сарадњу (66.220 евра). Општина Неготин, подсећамо, као једна од седам општина у Србији, преко Немачке организације за сарадњу (GIZ), прошле године најпре је добила средства у износу од 50.000 евра за реализацију пилот пројекта комасације земљишта у КО Радујевац на површини од 283 хектара. С обзиром на велико интересовање мештана овог села, пројекат је проширен на цео атар, а средства за комасацију преосталих пољопривредних површина, по конкурсу, обезбедиће Министарство пољопривреде и заштите животне средине и општина Неготин у односу 70 према 30. Иначе, проширењем на целу катастарску општину Радујевац, цена комасације умањена је са првобитне суме од 219 по хектару на 132 евра. КО Радујевац карактерише велика уситњеност парцела, чија просечна површина износи 20 ари. Рок за увођење нових власника у посед продужен је до 1. новембра 2015. године, док је рок за завршен целог поступка 1. мај 2016. године.

У Палати Србија, истовремено, уговоре о уређењу пољских путева са министарком пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежаном Богосављевић Бошковић потписали су представници 40 општине у Србији, од којих 17 у којима је приликом недавних поплава била проглашена ванредна ситуација.