Четвртак, 24. Децембар 2009.

Општина очекује помоћ дијаспоре

2374_1.jpg

Председник привременог органа општине Неготин, Љубиша Ђорђевић, приликом недавног боравка у Бечу, оценио је да ова општина има будућност, али да мора да се промени политика која се водила последњих осам година и позвао дијаспору да улаже у пројекте мале привреде и инфраструктуре. Боравак у Бечу био је прилика и да се састане са замеником градоначелника Беча Михаелом Лудвигом.

Функцију председника привременог органа општине Неготин, Љубиша Ђорђевић је преузео 10. октобра и од тада је одржао велики број састанака и успоставио контакте са више десетина привредника, који би у наредном периоду могли да инвестирају у општину Неготин.

Посета Бечу била је прилика да се састане са дијаспором из Тимочке крајине, која у великом броју живи и ради у Бечу, али и намера да се обнове контакти успостављени раније са аустријским привредницима, који су показали интересовање за улагања у општину Неготин.

Ђорђевић је овом приликом обавио и припреме за обнављање контаката са аустријским привредницима, који су у ранијим разговорима са њим показали интересовање за улагања у општину Неготин.
„Имали смо заинтересоване привреднике за отварање циглане, као и фабрику за прераду пољопривредних производа и хладњачу. Сви међутим чекају резултате избора, јер желе сигурност“,  поручио је Ђорђевић.
Љубиша Ђорђевић је разговарао са иницијативним одбором мештана села Прахово, који живе и раде у аустријској престоници, а који су начинили пројекат увођења самодоприноса на територији њихове месне заједнице у циљу улагања у инфраструктурне пројекте.

Овом приликом Ђорђевић је упознао иницијативни одбор са могућностима логистичке подршке за њихов пројекат, као и обезбеђивања додатних финансијских средстава из прекограничних фондова Европске уније.
„ Мој циљ је да се на сваки њихов уплаћен 1 евро, обезбеде још два “, казао је Ђорђевић.
Он је истакао да је дијаспора веома важна за општину и да је битно да њени мештани који живе и раде у иностранству почну да улажу у пројекте инфраструктуре, и малу привреду као и сеоски туризам, што иначе подстиче и републичка влада.

Сеоски туризам је добар извор зараде, рекао је Ђорђевић земљацима у Бечу указавши да је зато неопходна легализација објеката како би се добила употребна дозвола за туризам.
„ Моја визија је да општина Неготин треба да се посвети туризму и пољопривреди и да су то основне гране од којих може да просперира. Имамо и реку Дунав која је ту поред нас, а чији потенцијали су потпуно неискоришћени. Да би све ово покренули морамо пре свега да имамо добре путеве и прилазе туристички привлачним местима попут Рајачких и Рогљевачких пивница, Налазишта у Шаркамену“, рекао је он.