Петак, 07. Фебруар 2014.

Општина Неготин у пројекту „Вени, вино, вици“

Регионална агенција за развој Источне Србије отпочела је пројекат “Вени, вино, вици који ће се реализовати и на подручју Општине Неготин. Пројекат,  вредан 121.000 евра,   финансира се у оквиру ИПА Програмa прекограничне сарадње Бугарска-Србија. Како се очекује, пројекат “Вени, вино, вици” допринеће бољој валоризацији Неготинског виногорја на туристичкој мапи Србије, али и позиционирању неготинских вина на тржишту.

У оквиру пројекта Вени, вино, вици биће припремљена студија  брендирања новог пута вина - Видин, Неготин, Књажевац и Кладово чиме  овај све популарнији вид туризма добија међународну диманзију.

“Винарство и виноградарство представљају велику развојну шансу, а Општина Неготин се, захваљујући јединственом комплексу Неготинских пивница, као једна од најатрактивнијих  дестинација, већ наметнула као незаобилазна, на српском путу вина. У оквиру пројекта имаћемо  прилику да нашу манифестацију “Сајам меда и вина” промовишемо и на конференцији за новинаре у Београду, у пет националних медија и на 10 билборда. Такође,  добићемо нови штампани пропагандни материал, веб сајт, винари ће имати прилику да се додатно едукују, али и да промовишу своје винарије” – истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Општи циљ пројекта је заједнички развој и промоција прекограничног туризма на основу одрживог коришћења ресурса. У оквиру пројекта планирано је формирање и опремање прекограничног музеја вина у оквиру Завичајног музеја у Књажевцу али и бројне активности на промовисању винарства и виноградарства у овом прекограничном подручју.

“Циљна група су винари, па ће пројектом бити обухваћено и 25 произвођача вина, од којих је шест из Бугарске, а 19 из Србије. С обзиром на дугу и богату традицију винарства  виноградарства у Општини Неготин, у пројекту ће учествовати 10 крајинских винара” – нагласио је Владан Јеремић.

Све винарије ће добити сет чаша за дегустацију, таблу за обележавање пута вина и биће представљене у промотивној брошури и  на промоцији пута вина. Пројектом је предвиђена и обука за представнике 50 ресторана и хотела из региона за препознавање односно послужење вина. Овим угоститељским објектима биће понуђено  да у своју понуду укључе и локална вина. На крају пројекта за  групу од 25 туроператера организоваће се петодневни обилазак новог пута вина - Видин, Неготин, Књажевац и Кладово са посетом других знаменитости на овом подручју.

Пројекат траје 12 месеци, а реализују га Завичајни музеј Књажевац, Привредна комора из Видина и Регионални центар за одрживи развој и развој предузетништва “ТИМОК” из Зајечара.