Четвртак, 13. Март 2014.

Општина Неготин најуспешнија у поступку цертификације

Неготин, Књажевац и Бољевац нове су локалне самоуправе у Србији које су испуниле услове да добију цертификат о повољном пословном окружењу. На тај начин су се придружиле групи од 30 општина у Србији које су до сада добиле ову престижну категорију.

На церемонији у просторијама Националне агенције за регионални развој у Зајечару, челницима три општине уручене су табле са ознакон BFC (business friendly certification) док ће им цертификати бити предати у јуну, на традиционалној свечаној додели у Дому Народне скупштине у Београду.

„Последњих година Општина Неготин је већ имала испуњене предуслове  за достизање стандарда у следећим областима општинске привредне политике: донели смо Стратегију одрживог развоја за период 2012-2021.године, формирали смо Канцеларију за локални економски и рурални развој, образовали смо Привредни савет, побољшали смо квалитет услуга, информација и маркетинга. Водимо одговорну политику задуживања, водимо активну политику запошљавања, успоставили смо партнерство са приватним сектором, унапредили смо инфраструктуру и комуналне услуге, одредили олакшице за инвеститоре и унапредили информациони систем. Једном речју, уз тимски рад и посвећеност овом процесу, испунили смо захтеве и препоруке евалуатора, да општина Неготин буде цертификована као локална самоуправа која је изградила повољно пословно окружење – истакао је Дамир Ракић, председник СО Неготин.

Најуспешнија у процесу стицања цертификата била је Општина Неготин која је заслужила укупну оцену 90,5, од максималних 100, Књажевац је оцењен са 83,9 док је Бољевац до цертификата стигао оценом 78,5. На тај начин ове три општине придружиле су се општини Зајечар, до сада јединој цертифиованој локалној самоуправи у источној Србији и допринеле бољем позиционирању овог региона  као добре инвестиционе дестинације.

 

Овако значајном помаку допринео је пројекат унапређења капацитета градова и општина у источној Србији који су реализовали Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Регионална агенција тазвој источне Србије  (РАРИС) уз подршку Фондације за отворено друштво. 

Цертификација општина значи испуњење одређених стандарда, тј. одређену гаранцију да ће грађани, постојећи привредници, као и потенцијални инвеститори, добити услуге и информације на начин који олакшава послове и активности које спадају у надлежност локалних самоуправа.

 

Иначе, три општине које су се придружиле групи цертификованих општина испуниле су 12 критеријума и више од 80 поткритеријума које захтева овај комлексан процес и тако достигле све неопходне стандарде за привлачење инвестиција. Максималне оцене Општина Неготин добила је за формирање Сталног саветодавног одбора у чијем раду учествују привредници, успешно доказивање кредитне способности, транспарентну политику наплате локалних такси и пореза, као и широку употребу информационих технологија. Такође, у још четири категорије Неготин је заслужио оцену већу од 90.

Дванаест критеријума који су пред општине постављени укључују усвајање дугорочне стратегије развоја, постављање функционалне канцеларије за локални економски развој, формирање сталног привредног савета,  развијање система за брзо издавање грађевинских дозвола, одржавање свих база података неопходних постојећој привреди и потенцијалним инвеститорима, активна промоција општине, квалитетно доказивање крединтне способности, праћење динамике локалног тржишта рада, развијање сарадње јавног и приватног сектора, постојање адекватне инфраструктуре и пружање квалитетних комуналних услуга, транспарентна политика наплате локалних такси и пореза, као и коришћење информационих технологија.

 

Успешност овог модела унапређења рада и ефикасности локалне самоуправе препознале су и земље у региону па је од 2011. године процес цертификације проширен у Хрватску, Македонију и БиХ. Прошле године осам општина из четири земље стекле су регионални цертификат о повољном пословном окружењу.