Четвртак, 15. Аугуст 2019.

Општина Неготин и Удружење „Србија за младе“ реализују пројекат „Млади у туристичкој индустрији“

Пројекат под називом „ Млади у туристичкој индустрији“, уз подршку Европске уније и министарстава финансија, рада и запошљавања, омладине и спорта, реализоваће се у Неготину и још седам градова у Србији. Данашњој почетној прес конференцији, на којој су представљени циљеви и активности пројекта, поред представника Удружења за грађане „Србија за младе“ и медија, присуствовало је близу стотину младих из наше општине.

  

Владимир Величковић, председик Општине Неготин, обраћајући се медијима и младима  истакао је да се општина Неготин неколико деценија суочава са великим одливом становништва, у веће центре у земљи и у иностранство.

„Последњих година број младих људи који одлази је све већи а самим тим и наше настојање  у проналаску начина који ће вас, определити да останете у свом  родном крају. Поред пољопривреде, у чији развој, дужи низ година, наша општина опредељује велика средства, и туризам представља један од наших потенцијала. Веома је важно вама, младим људима, на најбољи начин представити предности туризма и на који начин можете управо у овој привредној грани, у чији се развој све више улаже како у нашој земљи, тако и у иностранству, пронаћи свој будући позив. Пројекат „Млади у туристичкој индустрији“ који се финансира из ЕУ фондова уз подршку Владе Републике Србије, има за циљ укључивање младих у Србији,  повећање запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Драго ми је што је наша општина део пројекта, који ће се реализовати  у осам општина у Србији, и који  ће укључивањем вас, младих људи, са новим идејама и енергијом, утицати да наша развојна шанса, туризам постане наш бренд и начин на који ће нас препознати свуда.“ истакао је председник Величковић.   

  

У име Удружења „Србија за младе“ обратио се потпредседник Дарко Гавриловић, који је  истакао да је удружење за омладински туризам, основано 2011. године са циљем промоције и развоја омладинског туризма у Србији, предузетништва, едукације и интеграције младих у земљи и региону, данас броји преко 7000 чланова који реализујеју преко 100 пројеката годишње.

„Драго ми је што видим оволики број заинтересованих младих људи. Драго ми је што видите прерспективу у бављењу туризмом. У туризму има посла, само је важно да се фокусирате и да пронађете оно што је вама интересантно да радите и да то претворите у ваш посао.“ истакао је Гавриловић.

  

Пројекат „Млади у туристичкој индустрији“ бави се запошљавањем младих кроз едукативне активности предвиђене пројектом, обезбеђење предуслова за запошљавање и самозапошљавање младих у сектору туризма, подизање свести послодаваца туристичке индустрије о запошљавању чланова угрожених група, како би се смањио ниво незапослености младих у Србији,

Пројекат нуди подршку за успешну транзицију младих из образовања на тржиште рада и део је је део пројекта “Подршка Европске уније активном укључивању младих”, вредног 4.7 милиона евра, који финансира ЕУ (ИПА 2014) а кофинансира Влада Републике Србије. Пројектом управља Министарство финансија - Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су институционални корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и инистарство омладине и спорта.

  

Циљеве и активности пројеката, који ће се осим у Неготину реализовати и у Бајиној Башти, Новој Вароши, Савском Венцу, Рашкој, Нишу, Бачу и Бечеју, представили су тренинг консултанти Ненад Томић и Давор Гаврановић.Пројекат подразумева развој и примену посебно припремљених едукативних активности и информативних сервиса, креирање иновативних сервиса у служби одрживе запошљивости младих, пружање константне подршке за самозапослење, наставак едукације, тренинга и подстицаја за запослење корисника погодности за незапослене, спровођење кампање за подизање свести и  развој Омладинског туристичког саветодавног центра у Неготинукоји ће упослити десетак младих људи.

Вредност пројекта који ће се реализовати у наредних 15 месеци износи 200.100 евра од којих је учешће Општине Неготин и Удружења „Србија за младе“ по 10 процената.