Понедељак, 01. Фебруар 2016.

Олујни ветар носио кровове и обарао бандере

Јак олујни ветар који је данас дувао у Неготину, одвалио је и срушио на земљу  око 220 метара квадратних лименог крова Опште болнице. Ветар је око поднева  однео кров и на згради поште.

Због насталих догађаја по хитном поступку заседао је Штаб за ванредне ситуације општине Неготин, којим је председавао Јован Миловановић, председник општине Неготин и командант Штаба.   

“С обзиром да су то зграде од јавног интереса, ми смо по Закону о ванредној ситуацији у обавези да предузмено одговарајуће мере, да би рад служби био несметан. С тим у вези одржана је ванредна седница Штаба за ванредне ситуације са тачком дневног реда сагледавање настале ситуације. На ванредној седници Штаба, донет је Закључак о формирање стручне комисије која се састоји од грађевинских инжењера и правника. Грађевински део ће се бавити проценом штете, док правни тим мора да изађе са предлогом о начину решавања, односно начину обезбеђења средстава за  поправку кровова на обе зграде. Према првим проценама материјална штета на згради болнице је око 700 000 динара, док ће тачну процену штете на згради поште дати стручна Комисија када буде комплетирала слику. Рок да Комисија поднесе извештај је сутра у 15 сати, када ћемо одржати још једну седницу Штаба” – рекао је Миловановић у изјави медијима након седнице Штаба за ванредне ситуације.

 

Др Биљана Параскијевић, в.д. директора Здравственог центра Неготин, у изјави за медије истакла је да је лимени кров одваљен изнад операционог блока, а да је најугроженија операциона сала на одељењу ортопедије и да је неопходна хитна санација крова, јер у случају падавина може доћи до прокишњавања и оштећења сале и опреме. У сарадњи са надлежним службама, одваљени лим је уклоњен са крова и из дворишта Здравственог центра, а о ванредном догађају обавештен је и кабинет министра здравља.

“Одмах смо обавестили кабинет министра,  информисана је и здравствена инспекција.  Добили смо одговор из министарства да их одмах обавестимо која је вредност оштећења и која су средства потребна за реконструкцију и имамо обећање министарства да ћемо одмах добити средства за санацију. Сада је на Штабу и  на грађевинској инспекцији да види који су радови неопходни и да што пре нађемо извођача који ће извршити санацију крова на објекту који је од виталног значаја” – истакла је др Биљана Параскијевић.  

Драгиша Стојановић, директор подручне јединице Поште Зајечар, на самој седници Штаба рекао је да запослени нису угрожени, али да ће у случају падавина у опасности бити архива која се налази на другом спрату зграде. Према њиховој процени штета је око 11 000 евра, и неопходна је хитна санација.

Због јаких удара ветра дошло је и до прекида у напајању електричном енергијом. Према речима директора Електродистрибуције Неготин из система је испао Западни вод, а велики проблем настали су и на нисконапонској мрежи, јер је ветар оборио седам дрвених бандера. Екипе ЕД Неготин сун а терену И раде на отклањању кварова.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.