Понедељак, 12. Аугуст 2013.

Округли сто на тему “Миграције младих“

Поводом Дана младих, Канцеларија за младе и Мрежа омладине Неготина организовали су округли сто на тему „Миграције младих“.

 

Мирослава Маринковић, психолог „Неготинске гимназије“ говорила је о тренду студирања у иностранству, присутном последњих година код матураната ове школе. Како је истакла, основни узрок одласка на студије у иностраству јесте уверење да постоје бољи услови студирања као и сарадња са другим срединама, али и да ће стручњаци школовани у иностранству добијати боље плаћене послове. Проблем је, као наглашава Маринковићева, што се у Србији и даље тешко долази до посла и влада уверење да је ситуација безизлазна. Такво стање доводи до великих миграција младих образованих кадрова који се након школовања не враћају у мале средине, већ остају у престоници или одлазе у иностранство.

 

„Потребно је омогућити чешћу и бољу информисаност младих јер и у нашој земљи постоје врло цењени факултети, требало би награђивати добру децу путовањима у иностранство како би имали потврду да је њихов рад и успех вреднован. Децу треба мотивисати да развијају вештине као што је писање пројеката, усавршавање страних језика и знања из информатике. Неопходно је поштовати законску процедуру по питањи ноћних излазака, промовисати садржаје где се млади исказују, неговати праве вредности, попут науке, културе и уметности. Изузетно је важно да деца не буду декорација већ део живота и да осете да доприносе животу у заједници“ – истакла је Мирослава Маринковић.

 

У раду округлог стола учествовао је и Братислав Нинић, тренер у ФК“Хајдук Вељко“, који је говорио о потреби и условима за спортске активности младих у Неготину.