Среда, 10. Децембар 2014.

Округли сто “Филмска индустрија – покретач развоја локалних самоуправа”

Српска филмска асоцијација у оквиру пројекта “Припремање српског Подунавља за главну улогу у филмовима” који спроводи уз финансијску помоћ Европске уније и Аустријске развојне агенције, и у партнерству са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД), Туристичком организацијом Србије, Градом Смедерево, СИЕПА и Cinema City фестивалом, организовала је данас у Неготину округли сто на тему “Филмска индустрија – покретач развоја локалних самоуправа”.

 

Скуп је отворила Надица Васић, заменица председника општине Неготин, која је овом приликом истакла да је на територији  општине Неготин, која је у јуну 2014. године добила „Film Friendly“ сертификат, снимљено више филмова и документарних репортажа и да постоје бројне локације погодне за развој филмског туризма и филмске продукције.

 

Састанку су поред представника Општине Неготин, присуствовали и представници осталих Film Friendly локалних самоуправа у Источној Србији – Кладово, Мајданпек и Бољевац, које је Српска филмска асоцијација сертификовала ове године, као и представници града Града Зајечар, који је у процесу сертификације.

 

Циљ данашњег Округлог стола био је да се локалне самоуправе упуте у то како се могу развијати кроз филмску индустрију, а намера организатора била је и да се укаже на значај филмског туризма и како да своје природне и културне ресурсе промовишу кроз филмска и ТВ снимања.

 

Српска филмска асоцијација од септембра 2013. године спроводи пројекат “Припремање српског Подунавља за главну улогу у филмовима”, чиме домаћим, а претежно иностраним филмским продуцентима промовише локалне самоуправе у Подунавском региону за филмска снимања. То је, заправо, наставак спровођења дугогодишњег Film Friendly програма, којим Српска филмска асоцијација жели да што више локалних самоуправа у Србији оспособи да квалитетно сарађују са филмским продукцијама, од којих свакако могу имати велике користи – од промовисања природних, културних, историјских ресурса, преко развоја туризма, ангажовања локалних добављача, повећања профита, попуњавања буџета по основу наплате пореских прихода, наплате локалних комуналних и административних такси за заузеће површина.

 

Српска филмска асоцијација која окупља више од 80 чланова има циљ да Србију промовише и позиционира као атрактивну и конкурентну дестинацију за међународне филмске и ТВ пројекте, чиме се  привлаче вишемилионске стране инвестиције и упошљавају хиљаде људи како из филмског сектора тако и из других грана привреде као што су угоститељство, транспорт, кетеринг, грађевинска индустрија, текстилна индустрија и низ заната. Представници локалне самоуправе и јавних институција веома су важни партнери у свим активностима које спроводимо.

Теме данашњег Округлог стола биле су Филмска индустрија у функцији привредног развоја, Обука туристичких кадрова за тражење погодних локација, Природни и културни ресурси у функцији филмске индустрије – експлоатација и мере заштите, а примене добре праксе представили су представници Смедерева И Панчева.