Уторак, 13. Новембар 2018.

Одржано предавање „Жене и предузетништво“


Предавање на тему „Жене и предузетништво“ у оквиру регионалног пројекта „Унапређење популационих политика у Борском округу“ одржано је данас је у малој сали Општине Неготин. Предавању су присуствовали Иван Вељковић и Младен Бошковић, помоћници председника Општине Неготин. 


Општина Неготин једна је од четири општине Борског управног округа која је закључила Уговор о суфинасирању мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији у 2018. години са Кабинетом министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Пројекат предвиђа изградњу, реконструкцију и опремање вртића у укупној вредности 14.488.870 динара, уз учешће министарства у износу од 11.591.096 динара и Општине Неготин у износу од 2.897.744, затим активност „Формирање и јачање саветовалишта и служби за рад са циљним групама-опремање простора и саветовалишта, вредности 100.000 динара у оквиру које је предвиђено опремање простора Удружења за помоћ особама са инвалидитетом „Дуга“ Неготин и семинар под називом „Жене и предузетништво“укупне вредности 120.000 динара. Данашњу обуку намењену женама наше општине спровели су предавачи Невладине организације „Инклузија данас“ из Прокупља.

„Данас смо имали обуку везану за мере популационе политике и бавили смо се темама популационе политике, стратегије популационе политике у Републици Србији и са посебним акцентом на тему „Жене и предузетништво. Дотакли смо се теме везане за жене и предузетништво, како у Србији, за бизнис планове и  како да ускладе рад и родитељство. Наша држава је препознала да је популациона политика веома битна и  да је озбиљан проблем не само у Србији  већ у целој Европи. Преко 500  људи годишње је мање сваке године у Неготину, у односу на податке живорођених и преминулих. Уколико се такав тренд настави, не само у Неготину већ у целој земљи а поготову у западној и јужној Србији, једноставно неће нас бити. Ово је покушај државе и Општине Неготин да се заустави или смањи тренд и да у будућности немамо више тај проблем. Реакције учесника су позитивне.  Радимо различите врсте обука а  заједничка тема је популациона политика. У Неготину је везана за жене и предузетништво, у неким другим окрузима биће друге тема али заједнички део су мере популационе полтитке, промовисање нове стратегије а и усклађивање Закона о финансијској подршци породици.“ истакао је Миодраг Губијан, стручни консултант Невладине организације „ Инклузија данас“. 


Држава Србија је  у овој години определила 500 милиона динара за мере популационе политике : усклађивање рада и родитељства, едукација из области популационе политике и активирање локалне самоуправе,  што је велики помак у односу на 2017. годину када је за ове намене утрошено  130 милиона. У оквиру мера популационе политике подржан је велики број самоуправа. Међу њима је и наша општина са Бором, Кладовом и Мајданпеком, у оквиру регионалног пројекта  за који је одобрено је скоро 32 милиона. Локалне самоуправе  ће подржати пројекат са осам милиона а укупна вредност пројекта износи 40 милиона динара.