Субота, 12. Јул 2014.

Одржани други „Дани дијаспоре“ у Неготину

 

У присуству представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства иностраних послова Републике Србије,  руководства Општине Неготин, гостију из суседних општина и бројних Крајинаца на привременом раду у иностранству, у организацији Удружења „Дијаспора Источне Србије“ одржана је друга по реду манифестација „Дани дијаспоре“.

Манифестација се ове године одржава уз поруку „Учимо од најбољих“, а њен основни циљ је повезивање људи из дијаспоре са људима у матици, на економском, културном, уметничком, спортском и сваком другом, обострано корисном плану, као и размена искуства и позитивних идеја.   

 

Уважене госте из министарства и дијаспоре, поздравио је председник општине Неготин, Јован Миловановић. Он је том приликом изразио захвалност што су се одазвали позиву да присуствују овом значајном скупу и замолио све представнике дијаспоре, да помогну локалној самоуправи у остваривању контаката са потенцијалним инвеститорима и њиховим упознавањем са потенцијалима и могућностима за инвестирање у нашој општини.

У великој скупштинској сали одржана је и свечана Скупштина Удружења „Дијаспора Источне Србије“.

 

Заједно смо на истом задатку, те ће и представници локалних самоуправа, Регионалне Коморе у Зајечару и представници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству иностраних послова Владе Србије, дати своју визију - Шта матица Србија очекује од дијаспоре? Неће нико од страних улагача волети земљу Србију више од нас, њених синова расутих по белом свету. Треба само повратити поверење, дати државну гаранцију и смањити бесмислену папирологију приликом оснивања фирми“  – поручио је Боривоје Крекуловић, председник Удружења „Дијаспора Источне Србије“, отварајући свечану скупштину удружења.

   

Др Славка Драшковић, из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, говорила је о напорима и пројектима које ова управа, при Министарству иностраних послова чини на повезивању дијаспоре са матицом, а посебно је истакла пројекат „Запослимо Србију“. Пројекат је осмишљен тако да повеже локалне самоуправе и привреднике у дијаспори, како би се допринело решавању проблема незапослености, као приоритетном задатку српске привреде.   

   

У радном делу седнице о својим искуствима у дијаспори, али и матици  говорили су др Радивоје Петрикић, делегат Скупштине дијаспоре из Аустрије, Драган Радуловић, директор „Radu Group d.o.o“ из Црномаснице, повратник из Норвешке, Душан Јовановић, представник дијаспоре из Данске, Саша Недељковић, привредник, оснивач и директор NTS SYSTEMS и NTS FOOD, Клаудија Ђорђевић, повратник из Аустрије, произвођач ароније методом органске производње, Јовица Јоновић, инвеститор из САД, Дејан Тошић, председник  Регионалне привредне коморе Зајечар, Маја Милутиновић, задужена за сарадњу са дијаспором у Привредној комори Зајечар и Марина Рајић, представник дијаспоре из Америке. 

   

Вукман Кривокућа, из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, након излагања које је пажљиво саслушао, изнео је закључке са данашњег скупа.

 

По његовом мишљењу потребна је боља информисаност на релацији локална самоуправа дијаспора, брже и једноставније издавање потребних уверења, дозвола и свега што је у ингеренцији општинске управе, како би потенцијални инвеститори брже кренули у процес инвестирања, као и побољшање инфраструктуре у могућностима општине.

Он је такође закључио да су потребни и конкретни пројекти које би општина понудила инвеститорима, али и формирање једне радне групе, у којој би поред представника дијаспоре били и представници општине Неготин и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који би ову манифестацију наредне године подигли на још виши ниво.  

 

У оквиру свечане Скупштине уручене су награде најуспешнијим учесницима литерарног конкурса на тему „Наши корени“ који је расписало Удружење „Дијаспора Источне Србије“. Овогодишњи добитници су Анисија Теодора Флајшер, Анастасија Младеновић,  Нина Линдеман и Станко Станковић из дијаспоре и Тијана Илић, ОШ "Станоје Миљковић" Борски Брестовац, Лена Лазаревић, ОШ "Димитрије Тодоровић - Каплар" Књажевац, Ана Тасић ОШ "Дубрава" Књажевац и Марко Јеленковић из Књажевца.

 

У оквиру Дана дијаспоре у поподневним сатима, у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“, отворена је изложба „Под звездама бродом до Хиландара 2“, Милана Божића. Изложбу је отворио мр Милан Радосављевић, директор Дома културе, који је присутнима украткo представио аутора, који се и сам обратио посетиоцима.

 

Милан Божић, рођен је у Винковцима и пензионисани је поморски официр и самим тим одатле потиће и његова љубав према бродовима. Уметничким радом бави се од 1980. године. Самостално је излагао у Новом Саду. Београди у Луцерну. Живи и ради на релацији Јагодина, Нови Сад, Луцерн.

 

Вече је било посвећено музици. У организацији Удружења „Дијаспора Тимочке Крајине“ на Градском тргу у Неготину приређен је концерт Вионере Пауновић, победнице такмичења „Шљивик“, које организује Радио телевизија Србије, у пратњи њеног супруга, маестра на труби,  Милета Пауновића и Балканских источника.