Петак, 13. Јул 2018.

Одржани Дани дијаспоре 2018

У оквиру манифестације Дани дијаспоре 2018 коју организује Удружење „Дијаспора источне Србије“ у петак 13. јула у великој сали Скупштине општине Неготин одржана је свечана скупштине удружења на којој је било речи о унапређењу сарадње са дијаспором. Посевна тема овогодишњег скупа био је верски туризам. Скупу је присуствовао и др Радо Савић, начелник Општине Лопаре у Републици Српској. Општина Лопаре је добар пример улагања дијаспоре у родни крај. Владимир Величковић, председник Општине Неготин, поздрављајући присутне указао је на значај дијаспоре која представља посебну снагу.    


„ Данашњи скуп је прилика да представимо један од наших потенцијала, туристичку понуду општине са посебним акцентом на верски туризам. Нашу развојну шансу поред пољопривреде представља управо туризам. Наш положај на тромеђи, поред Дунава који повезује десет држава, винска камена насеља, пивнице у Рајцу, Рогљеву и Смедовцу, споменик природе Вратњанске капије, Мокрањске стене, археолошко налазиште Врело у Шаркамену , вински, ловни, сеоски туризам, изузетно богата културно-историјска понуда  представљају посебан туристички квалитет којим се поносимо.  Цркве у граду  и на територији општине, манастири Буково, Вратна и Короглаш, дају посебну вредност нашој туристичкој  понуди која се често презентује гостима који посете нашу општину. Драго ми је што ће наши гости моћи да  упознају наш крај  и што ћемо бити у прилици да чујемо и разменимо искуства везана за наше суграђане који живе у иностранству. Наше две општине повезује јака дијаспора која представља посебну снагу којој треба створити амбијент да у свом родном крају препозна могућност развијања бизниса а самим тим и шансу за повратак.“  истакао је председник Величковић.


Уследила је и презентација туристичких потенцијала са посебним освртом на верски туризам. Дани дијаспоре завршени су у суботу 14. јула излетом на Рогљевачким пивницама и позоришном представом „Нећу кући“ која је играна у сали Дома културе „Стеван Мокрањац“.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.