Уторак, 20. Јун 2017.

Одржани 45. Крајински обичаји

Наступом старијих изворних група и доделом признања најуспешнијим групама и појединцима, синоћ су у Штубику завршени 45. “Крајински обичаји”. Изворна група из Кривеља из општине Бора, одлуком жирија „Крајинских обичаја“, свеукупни је победник овогодишње смотре, која се организује у спомен на чувену битку на Штубику и Малајници, 1807. године. 

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва отворена је 18. јуна у Штубику, програмом ученика ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика и културно – уметничких друштава из Штубика, Буковча, Кобишнице и Јасенице.

Другог дана манифестације, у преподневним сатима одржано је такмичење млађих фолклорних група, а најуспешнија је била изворна група из Јабуковца. У поподневним сатима, на великој сцени у Штубику, надметале су се старије изворне групе из Кривеља, Гамзиграда, Речке, Јабуковца, Валакоња, Карбулова, Малог Извора, као и села домаћина, док су у ревијалном делу програма наступиле дечије групе, први ансамбл и етно група КУД “Стеван Мокрањац”.

Велики број посетилаца али и чланови жирија пажљиво су пратили наступе изворних група и на крају оценили да је најуспешнији наступ имала изворна група из Кривеља. Њима је поред диплома додељено и признање “Пастирица”. Додељене су и  појединачне награде. Добитник признања за најбоље извођење народне мелодије је Стефан Радовановић из Гамзиграда, група певача из Речке награђена је за најбоље извођење изворне песме, КУД “Флоричика” из Јабуковца припале су награде за најбоље извођење игара и најуспешнији приказ обичаја, изворној групи из Малог Извора за најаутентичнију ношњу, док је Власта Бачиловић из Кривеља награђен за најбоље казивање умотворине

И ове године приређен је избор најлепше чобанице. Хелена Михајловић из Штубика освојила је ленту намењену најлепшој чобаници 45. „Крајинских обичаја“, док су титуле њене прве и друге пратиље освојиле Јована Марковић из Карбулова и Маја Живић из Валакоња.

У народном вишебоју, који је одржан између наступа млађих и старијих фолклорних група, надемтало се педесетак такмичара у шест дисциплина.  Горан Маринковић из Штубика доказао је и ове године да му нема равног у потезању чобанског штапа. Ивица Чеферјановић из Валакоња, шампион је у дисциплини бацања камена са рамена, а Миљан Мицеларевић у дисциплини скок у даљ. Екипа из Валакоња показала је највише спретности и у надвлачењу конопца савладавши другопласиране такмичаре из Јабуковца. Горица Ракић из Штубика била је најспретнија у брзом упредању вуне, а Јелица Дуцић, такође из Штубика у припремању качамака.

45. “Крајинске обичаје затворила је Татјана Панић, у Општинском већу општине Неготин задужена за културу, туризам и информисање.

Желим да се захвалим свима који су својим учешћем помогли организацију манифестације, у години у којој обележавамо 210 година од чувене битке на Штубику и Малајници. Првенствено нашим драгим гостима из Гамзиграда, Кривеља код Бора, Малог извора и Валакоња и  наше општине из Јабуковца, Речке, Карбулова, Кобишнице, Буковча и Јасенице.  Речи хвале посебно упућујем организаторима догађаја, нашим драгим домаћинима  Месној заједници Штубик и Дому културе „Стеван Мокрањац“.  Хвала вам на свему што чините како би и нове генерације научиле како се чувају од заборава догађаји, људи који су нас задужили својим чињењем, обичајно и музичко наслеђе. Вредно ћемо радити на истом задатку, неговања успомене на 1807. годину и чувену битку. До виђења идуће године на истом месту.

Манифестацију „Крајински обичаји“ организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ у сарадњи са штубичком школом „Хајдук Вељко“, месном заједницом и КУД-ом „Прераст“ и под покровитељством општине Неготин.