Четвртак, 10. Аугуст 2017.

Одржани 17. „Чучук Станини дани“ у Сиколу

У Сиколу, родном месту Чучук Стане, животне сапутнице највећег крајинског јунака Хајдук Вељка Петровића, одржана је 17. по реду манифестација изворног народног стваралаштва „Чучук Станини дани“. Титулу свеукупног победника понео је КУД „Петар Радовановић“ из Злота.

 

Манифестацију, која је и ове године окупила велики број учесника и културно-уметничких друштава, отворио је Владимир Величковић, председник општине Неготин.

  

„Лепо је видети да мештани Сикола, годинама са истом енергијом и вољом, приступају организацији ове манифестације, која ће за коју годину заокружити две деценије постојања. Ово је један од важних програма који за циљ има очување имена и постигнућа значајних људи који су за свог живота учинили да се за наш крај чује шире, ван наше Крајине и тиме постали део не само неготинске већ и српске историје. Чувени јунак Хајдук Вељко чије херојство помињемо као лекцију коју морамо савладати и научити како бисмо на прави начин волели и поштовали домовину,  у Чучук Стани је  препознао оно што је било и део његовог бића, херојство, неустрашивост  и истрајност. – рекао је између осталог Владимир Величковић, председник општине Неготин.  

 

За признања ове традиционалне манифестације која негује етно баштину, надметала су се културно-уметничка друштва „Слога“ из Вражогрнца, “Младост” из Читлука, “Рудна Глава” из Рудне Главе, “Петар Радовановић” из Злота, КУД “Ветерани” из Бора, фолклорни ансамбл из Неговановаца општина Ново Село из Бугарске и домаћин  “Чучук Стана” из Сикола,  изводећи игре, песме и народне умотворине из краја из кога долазе.

 

Према оцени стручног жирија, титулу свеукупног победника овогодишњих „Чучук Станиних дана“ понео је КУД „Петар Радовановић“ из Злота. Најбољи вокални солиста је Милица Иванич из Вражогрнца, а најбољи играч Милица Ступаревић из Рудне Главе. За неговање играчке традиције свога краја награђено је културно уметничко друштво из Рудне Главе, а жири 17. „Чучук Станиних дана“ оценио је да су најбољу кореографију извели чланови фолклорног ансамбла “Ветерани” из Бора.

 

И ове године изабрана је наследница Чучук Стане. Ове године то је Дејана Радисављевић из Сикола. За прву пратиљу изабрана је Мирјана Ивић, а за другу Милица Плешић.

 

Покровитељ 17. “Чучук Станиних дана”, била је Општина Неготин, у сарадњи са месном заједницом Сиколе и Културно уметничко друштвом „Чучук Стана“ из Сикола.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.