Петак, 09. Аугуст 2013.

Одржани 13. „Чучук Станини дани“ у Сиколу

„Чучук Станини дани“, традиционална манифестација изворног народног стваралаштва, која се организује у Сиколу, родном месту Чучук Стане, животне сапутнице највећег крајинског јунака Хајдук Вељка Петровића, и ове године, по 13. пут, окупила је велики број учесника и културно-уметничких друштава.

Манифестацију је отворио Драгољуб Ђорђевић, заменик председника општине Неготин, који је том приликом рекао : „У години када са посебним пијететом обележавамо 200 година од херојске погибије јунака који је за живота постао легенда, не заборављамо ни Чучук Стану, њен слободарски дух, храброст и огромну животну енергију. Успомену на Чучук Стану и Хајдук Вељка, поред малобројних писара-историчара сачували смо захваљујући богатој и непресушној народној културној баштини ондашње Крајине. Манифестација “Чучук Станини дани” управо обједињава све вредности које ми као народ вековима љубоморно чувамо и преносимо с колена на колено - изворну песму и игру, заборављене вештине и исконску-природну лепоту.“

За признања ове традиционалне манифестације која негује етно баштину, надметала су се културно-уметничка друштва „Зоран Гајић“ из Рготине, општина Зајечар, Општинска организација инвалида рада из Бора, КУД” Карбулово” из Карбулова, КУД “Ново Селиште”, општина Бор и домаћини из Сикола, изводећи игре, песме и народне умотворине из краја из кога долазе.

Према оцени стручног жирија, титулу свеукупног победника овогодишњих „Чучук Станиних дана“ понео је КУД „Зоран Гајић“ из Рготине. КУД „Чучук Стана“ из Сикола, награђен је за најоригиналнију народну ношњу, најбољи здравичар је Славољуб Станковић из Карбулова, најбољи инструменталиста Живојин Станојевић, а најбољи вокални солиста Живка Гицић из Сикола. Жири 12. „Чучук Станиних дана“ оценио је да су најбољу кореографију извели чланови фолклорног ансамбла Инвалида рада из Бора.

И ове године изабрана је наследница Чучук Стане. Ове године то је Биљана Кристевска из Бора. За прву пратиљу изабрана је Анђела Машковић из Сикола, а за другу Јелена Лазић из Карбулова.

Манифестација је и ове године окупила неколико стотина посетилаца, а организатор је најавио постављање монодраме о Чучук Стани, сапутници легендарног Хајдук Вељка. Реч је о монодрами коју је написао Рајко Ђурђевић, новинар, драмски писац и члан Удружења књижевника Србије и Руске федерације.

Покровитељ 13. “Чучук Станиних дана”, била је Општина Неготин, у сарадњи са месном заједницом Сиколе и Културно уметничко друштвом „Чучук Стана“ из Сикола.