Петак, 01. Јул 2016.

Одржана трећа ванредна седница Штаба за ванредне ситуације

Данас је одржана је трећа ванредна седница штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, којом је председавао Јован Миловановић, командант Штаба. Чланови штаба разматрали су дописе Министарства пољопривреде и заштите животне средине РС - Управа за ветерину и начелника Борског управног округа у вези хитне систематске дезинсекције пољских мушица и комараца као превенцију од заразне болести „Нодуларни Дерматитис“. 

Јован Миловановић, председник општине Неготин и командант Штаба за Ванредне ситуације за територију општине Неготин, упознао је чланове Штаба са садржајем акта Министарства пољопривреде и заштите животне средине и препоруком да локалне самоуправе помогну у спровођењу ветеринарско-санитарних мера које се односе на дезинфекцију и дезинсекцију објеката  у којима се држе говеда, примену репаланти на животињама и постављању заштитних мрежа на прозорима. На данашњој седници донет је закључак да се упути допис ветеринарским станицама за доставу списка евиденције газдинстава и регистроване стоке. 

Чланови штаба упознати су и са дописом Начелника округа, а закључком је формиран стручно-оперативни тим од три члана који ће предузети мере предвиђене овим дописом. 

На трећој ванредној седници разматран је и захтев за финансијску помоћ, Ветеринарској станиц „АНИМАЛ ДУО-ВЕТ Д.О.О“. из Неготина, која је потписала уговор са Министарством пољопривреде и заштите животне средине-Управа за ветерину за вакцинацију и дезинсекцију на територији општине Неготин. Локална самоуправа одобрила је овој ветеринарској станици финансијску помоћ од 100.000 динара и одредила службу за праћење утрошка наведених средстава.

На седници је разматрана и реализација закључака са шесте редовне седнице Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, који се односе на праћење ситуације на спровођењу мера у сарадњи са надлежним службама, дефинисање простора за сахрањивање угинулих животиња и достава  обавештења о симптомима болести стоке по месним заједницама, формирање екипе за уклањање и сахрањивање лешева угинулих животиња при ЈКП „Бадњево“ и обавештавању становништво преко средстава јавног информисања. 

За понедељак, 4. jул 2016. године у 10 сати заказана је још једна седница. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.