Петак, 20. Јануар 2017.

Одржана шеста “Весела чаршија”

У најлепшој и најстаријој неготинској улици, која носи име Кнеза Михаила, одржана је шеста по реду манифестација „Весела чаршија“, којом организатори Туристичка организација општине Неготин, Дом културе „Стеван Мокрањац“ и власници локала из ове улице, уз покровитељство општине Неготин, покушавају да, бар накратко, врате дух старог времена. Времена, када су се на Богојављенско вече, у улици Кнеза Михаила, Неготинци дружили, певали и беседили о свом граду и великанима крајинским.  

 

Много је прича испричано о старој Неготинској чаршији. И данас је својим животом причају сви они који у њој живе, а она све нас спаја. Тако је било и синоћ на у Веселој чаршији.

 

У име локалне самоуправе организаторима, учесницима, гостима, свима из старе и нове чаршије пријатно Богојављенско вече у  чувеној неготинској Кнез Михаиловој улици, пожелео је председник Скупштине општине Неготин, др Љубисав Божиловић.

 

„Као и претходних година, и ове, окупили смо се  на велики православни празник Богојављање, да бисмо оживели дух старих времена, сетили се познатих трговаца и занатлија, најбројнијих управо у овој улици, и заслужних зашто и носи назив стара неготинска чаршија. Манифестација „Весела чаршија“, наша улица „Отвореног срца и духа“ уз подршку локалне самоуправе траје већ шест година. Желимо да буде боља из године у годину, украшенија, посећенија. Ту ће нам требати ваша помоћ. Обично зими уз ниске температуре нам је некако теже да изађемо. Мало је прилика када новогодишња расвета може да дође до изражаја, засија и обасја лица људи, као што је управо Весела чаршија у најстаријој улици, украшеној њеним симболом, заштитним знаком „срцем“. Позивам вас да изађете, дружите се, позовете пријатеље, комшије,и вечерас уживате у пријатној и веселој атмосфери наше чаршије и припремљеним ђаконијама. Оживимо дух старог Неготина уз приче о онима који су заслужни што смо данас овде.

 

Своју причу и сећање на стару чаршију, испричао је историчар Никола Плавшић, подсећајући на чаршију, о којој је својевремено писао и хроничар чика Ђорђе Божиновић. Плавшић је између осталог подсетио да су и тада трговци и занатлије износили своје производе испред радњи, а највише народа је било средом и суботом, када су били пијачни дани.

 

Старој чаршији је наздравио, својим казивање и песник Саша Скалушевић, а у програму су учествовали Стефан Лазаревић и Хор ОМШ „Стеван Мокрањац“. Својим песмама атмосферу у кафанама старе чаршије дочарали су Ана и Олд Гард Бенд, а за добро расположење побринули су се и Градимир Спасић – Спале,  староградски оркестар „Каваљери“  и дувачки оркестар „Хајдук Вељко“.

 

Организатори су и ове године обезбедили послужење, срнећи гулаш, мекике, кувано вино, топле чајеве и сокове за најмлађе посетиоце. Обележја чаршије такође, шећерне лулице и јабуке, лицидерска срца и балоне за најмлађе посетиоце.

 

Весело је  било Богојављенско вече  у чаршији неготинској – у улици Кнез Михаиловој, у продуженом празновању новогодишњих и свих лепих јануарских празника.

 
 
 
 
 
 
 
 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.