Понедељак, 23. Јун 2014.

Одржана шеста седница Општинског већа

Општинско веће општине Неготин на почетку шесте седнице донело је решење о расписивању конкурса за постављење начелника Општинске управе, с обзиром да је досадашња начелница Ружица Милановић, на лични захтев разрешена функције.  Конкурс се расписује на пет година, а начелника поставља Општинско веће.

Предлог Стратегије руралног развоја општине Неготин за период 2013. до 2018. године, образложила је Маријана Ђорђевић, представник Канцеларије за локални еколомски и рурални развој. Након дискусије чланова већа, овај докуменат, неопходан за конкурисање за пројекте који се финансирају из домаћих и иностраних фондова, усвојен је и упућен на коначно усвајање Скупштини општине Неготин.

 

Чланови већа упознати су са  предлогом Одлуке о доношењу програма комасације дела катастарске општине Радујевац, као и изменама и допунама Одлуке о спровођењу комасације на делу ове катастарске општине. Како је том приликом изјавила Олга Предић, шеф Одељења за привреду и друштвене делатности, општина Неготин најпре је, као једна од седам општина у Србији, преко Немачке организације за сарадњу (ГИЗ), добила средства у износу од 50.000 евра за реализацију пилот пројекта комасације земљишта у КО Радујевац на површини од 283 хектара. С обзиром на велико интересовање мештана овог села, пројекат комасације је проширен на цео атар, површине 2 511 хектара. Средства за комасацију преосталих пољопривредних површина, по конкурсу, обезбедили су Министарство пољопривреде и заштите животне средине и општина Неготин у односу 70 према 30. Тако ће за пројекат комасације у КО Радујевац Министарство учествовати са 186.150 евра, а општина Неготин са 79.780 евра. ГИЗ је, након проширења површине за комасације, обезбедио и додатна средства и учествује са укупно 66.220 евра. Иначе, проширењем комасације на целу КО Радујевац, цена комасације умањена је са првобитне суме од 219 по хектару на 132 евра. КО Радујевац карактерише велика уситњеност парцела, чија просечна површина износи 20 ари. Рок за завршетак пројекта комасације продужен је до 1. новембра 2015. године, када би нови власници требало да буду уведени у посед, док је рок за завршен целог поступка 1. мај 2016. године. Предлози поменутих одлука једногласно су усвојени.

Чланови већа усвојили су предлог Решења о образовању комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Неготин.

На дневном реду шестог заседања били су и предлози решења о именовању чланова школских одбора неготинских школа. Том приликом усвојени су предлози састава  школских одбора за Пољопривредну школу „Рајко Боснић“, Техничку школу, Неготинску гимназију, ОШ “Бранко Радичевић“, ОШ “Вера Радосављевић“, ОШ “Вук Караџић“, ОШ “Хајдук Вељко“ у Штубику, ОШ “Павле Илић Вељко“ у Прахову, ОШ “Павле Илић Вељко“ у Душановцу, ОШ “12. септембар“, ОШ “Јован Јовановић Змај“ у Јабуковцу и ОШ “Бранислав Нушић“ у Уровици.

 

С обзиром да је на прошлој седници СО Неготин, Драган Мијуцић постављен за в.д. директора ЈП за грађевинско земљиште, чланови већа утврдили су предлог Решења о разрешењу и избору новог члана Комисије за односе са верским заједницама као и Комисије за буџет и финансије.

Неготински већници сагласили су се о додели средстава као помоћ због елементарне непогоде – пожара, Николи Хендлу из Уровице и у складу са својим надлежностима изјашњавали се по жалбама  мештана на решења општинских инспектора.

Чланови већа затражили су да стручне службе сачине и извештај о склопљеним уговорима за коришћење простора у централној зони града и о наплати одговарајућих такси за постављање летњих башти.